Відмову від м’яса пов’язали з підвищеною ламкістю кісток

Британські науковці дійшли висновку, що дієта з відмовою від м’яса підвищує ламкість кісток. Так вегани мають вдвічі вищий ризик перелому шийки стегна, а вегетаріанці - на 25 відсотків, у порівнянні з м'ясоїдами. Крім того, вегани мають у середньому на 43 відсотки більше шансів загалом зламати якусь кістку. Результати отримані під час проведення наймасштабнішого вивчення впливу харчування на ризик перелому кісток. Дослідження опублікували у журналі BMC Medicine.

Як відмова від м’яса впливає на кістки?

Переломи кісток у зрілому та старшому віці є одними з найчастіших травм у всьому світі. При цьому схильність до них є неоднаковою у різних людей. Деякі з попередніх досліджень вказували, що на це можуть впливати особливості харчування. Приміром, вегетаріанці мали меншу мінералізацію кісток, ніж м’ясоїди, що може підвищувати ламкість кісток. Такий стан може пояснюватися меншим споживанням кальцію, білка та загалом нижчим індексом маси тіла. Проте дослідження не давали відповіді на запитання, чи має інша структура кісткової тканини у вегетаріанців суттєвий вплив на ризик переломів. Нове дослідження вчених з Оксфордського університету дещо прояснило ситуацію.

Яке дослідження вони провели?

До вивчення зв’язку між дієтою та переломами кісток залучили близько 65 тисяч британців, за якими стежили починаючи з 1993 року. Під час дослідження науковці реєстрували типові раціони людей і проводили моніторинг їхнього здоров’я через лікарняні записи. Особливу увагу дослідники звертали на середню добову кількість споживання кальцію та білка.

Які результати вивчення?

Аналіз показав, що до 2010 року вегани більш ніж вдвічі частіше ламали стегнову кістку, у порівнянні з м’ясоїдами. Водночас у вегетаріанців та тих, хто споживає рибу, ризик був вищим на приблизно 25 відсотків. Вегани також мали більші шанси перелому інших кісток організму. Загальний показник ризику був відносно невеликий — він близько на 20 переломів на тисячу осіб вищий, ніж у м’ясоїдів. Але скоріше за все частота ушкоджень вища у людей похилого віку, оскільки на початку дослідження середній вік учасників дорівнював 45 рокам. Такий результат вчені схильні пояснювати нестачею в організмі кальцію та білка, що допомагає йому засвоюватися.

Але дослідники не виключають, що сьогоднішня ситуація з веганами та рівнями споживання кальцію може дещо відрізнятися. У 1990-х менше рослинних продуктів були збагаченими важливими для вегетаріанців речовинами. Автори зазначають, що можна стежити за здоров'ям кісток і на веганській дієті, але важливо ретельно аналізувати інформацію та зважувати вибір.


Оновлено о 10:31: У початковій версії новини ми написали, що вегани мають вдвічі вищий ризик перелому кісток, а вегетаріанці - на 25 відсотків, у порівнянні з м'ясоїдами. Ми конкретизували цю частину.