Віддаленій галактиці HDF850.1 відшукали сусідів по протоскупченню

Дослідники проаналізували регіон у віддаленому Всесвіті навколо галактики HDF850.1 та відшукали десять нових членів протоскупчення. Вчені описали характеристику системи та прогнози щодо її можливого розвитку в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Аналізовані галактики. NASA / ESA / GOODS-N+3DHST+CANDELS Team / Daniel López / IAC

Аналізовані галактики. NASA / ESA / GOODS-N+3DHST+CANDELS Team / Daniel López / IAC

Що відомо про скупчення і протоскупчення галактик?

Скупчення галактик є найбільшими і наймасивнішими гравітаційно зв'язаними структурами Всесвіту. Їхні дослідження протягом останніх десятиліть надали важливі відомості щодо утворення та еволюції галактик. Зокрема, усі фізичні процеси, що вступають у дію після того, як галактика стала частиною такої структури, значно впливають на процеси зореутворення. Крім того, у регіонах з високим червоним зсувом існують протоскупчення — області з високою концентрацією галактик, які згодом еволюціонують у скупчення. Спостереження за цими регіонами дозволяють досліджувати розвиток залежних від космології коливань густини матерії та встановити важливі обмеження космологічних параметрів. Такі структури зазвичай фіксують, шукаючи навколо віддалених масивних галактик галактики, яскраві у субміліметрових довжинах хвиль.

Яке дослідження провели вчені?

Астрономи проаналізували 17 джерел із значенням червоного зсуву від z = 5,15 до z = 5,27. Вони розташовуються навколо масивної галактики HDF850.1. Вчені провели їхню спектроскопію, щоб визначити, чи дійсно ці кандидати є членами протоскупчення галактик.

Аналізовані джерела, червоним позначена центральна галактика HDF850.1. Rosa Calvi et al.

Аналізовані джерела, червоним позначена центральна галактика HDF850.1. Rosa Calvi et al.

Що показали результати?

Дослідники підтвердили, що 13 з аналізованих джерел входять до протоскупчення. Одна з цих галактик містить квазар, а в іншому вони мало відрізняються одна від одної. Галактика HDF850.1, навколо якої вони розташовані, з часом має еволюціонувати у найяскравішу центральну галактику скупчення. Розміри системи складають 4 на 4 мегапарсек (13 мільйонів на 13 мільйонів світлових років). Крім того, вздовж структури протоскупчення спостерігається сегрегація галактик. У північно-східній частині знаходиться область з десятьма галактиками, що є «центральним ядром», а у південній частині цієї структури існує три додаткові підгрупи. Вони могли розвиватися незалежно від основного скупчення. Симуляція демонструє, що основна частина аналізованого протоскупчення еволюціонує у скупчення масою близько 430 трильйонів сонячних мас, подібне до скупчення Діви. У своїй роботі астрономи проаналізували менше половини великої структури, для якої відомо ще 44 можливих кандидатів.

червоним зсувом
Випромінювання, створене віддаленими об’єктами, змінює довжину своїх хвиль внаслідок прискореного розширення Всесвіту. Таке явище отримало назву червоного зсуву. Чим більше його значення, тим далі у просторі та часі знаходиться об’єкт