Великі пальці неандертальців були краще адаптовані до інструментів з рукоятками

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Палеонтологи провели тривимірний геометричний аналіз кісток великих пальців неандертальців та порівняли їх із кістками сучасних та ранніх людей. Результати показали, що для неандертальців було звичним використання інструментів з держаками. Відповідна стаття доступна у журналі Scientific Reports.

Що було відомо про кисті неандертальців?

Дослідники вивчають, як функціонували руки викопних гомінінів, щоб дізнатися більше про еволюцію маніпулятивних здібностей людини. Вважається, що при роботі руками як сучасні люди, так і неандертальці демонстрували однакову спритність. Обидва види були пристосовані до високого навантаження на великі пальці під час використання та виготовлення інструментів. Однак неандертальці мали міцніші та ширші фаланги пальців, а також інші конфігурації суглобів. Це дало палеонтологам привід вважати, що їхні руки були краще пристосованими до силових захватів, які вважаються важливими для ефективного використання деяких інструментів, таких як списи та скребки. Щоб краще зрозуміти, як відрізнялося функціонування рук неандертальця та сучасної людини, важливо оцінити взаємодію частин кисті: зап’ястка і п’ястка. Це дозволить визначити рухомість великих пальців неандертальців.

Яке дослідження провели вчені?

Використовуючи тривимірний геометричний аналіз, палеонтологи змоделювали суглоби у кистях між кістками, відповідальними за рух великого пальця, для п’яти неандертальців, і порівняли результати з аналогічними вимірюваннями для п’яти ранніх людей і 50 сучасних дорослих людей. Форма ті відносна орієнтація відповідних суглобів вказує на повторювані рухи великого пальця у неандертальців, які відрізнялися від рухів, звичних для сучасних людей. Суглоби біля основи великого пальця неандертальців є більш плоским та мали меншу контактну поверхню. Це сприяло тому, що великий палець неандертальців був витягнутим, розташованим вздовж боку кисті. Така поза підходить для силового стиснення, що дозволяє утримувати інструменти з рукоятками. Але у порівнянні із сучасними людьми, для неандартальців це завдання було складнішим.

Порівняння рухів великого пальця сучасної людини (лівий стовпчик) та п’яти зразків неандертальців. Ameline Bardo et al / Scientific Reports

Порівняння рухів великого пальця сучасної людини (лівий стовпчик) та п’яти зразків неандертальців. Ameline Bardo et al / Scientific Reports