Вчені запропонували вивчити транзит Землі як аналога екзопланет із життям

Астрономи запропонували дослідити транзит Землі з точки Лагранжа L2 системи Земля-Сонце, щоб встановити ознаки життя у її атмосфері. На їхню думку, це дозволить перевірити ефективність наявних методів у пошуках екзопланет, придатних для життя. Свій проєкт науковці представили під час Конференції про Місячні та планетарні науки (Lunar and Planetary Science Conference), коротко про нього розповідає пресслужба Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса.

Транзит Місяця по диску Сонця. NASA

Транзит Місяця по диску Сонця. NASA

Як шукають ознаки життя на екзопланетах?

Найбільш поширеним методом пошуку екзопланет є транзитний метод. Транзит відбувається, коли планета проходить перед диском своєї зірки, блокуючи частину її світла для спостерігача. Сполуки в атмосфері планети поглинають певні частоти світла, що можна зафіксувати за допомогою спектроскопії. Проте ці сигнали часто заслабкі, тож дослідникам доводиться відстежувати десятки транзитів екзопланет. Крім того, цей метод розглядає і планету, і зірку як статичні тіла, не враховуючи, наприклад, зміни пір року чи зміни активності зірки. Будь-яка з цих варіацій може потенційно призводити до помилкового виявлення цих критичних молекул.

Транзитний метод. NASA Ames Research Center

Транзитний метод. NASA Ames Research Center

Що пропонують дослідники?

Астрономи запропонували перевірити, наскільки ефективно цей метод може виявити ознаки життя в атмосфері Землі, вивчивши транзит нашої планети по диску Сонця. Для цього необхідно відправити супутник зі спектрометром у так звану точку Лагранжа L2 системи Земля-Сонце, яка знаходиться на відстані 1,5 мільйони кілометрів, за нашою планетою на лінії між нею та Сонцем. Звідти апарат буде використовувати рушій (звичайний або на сонячній енергії), щоб пересуватися вздовж лінії Земля-Сонце (на максимальній відстані 1,05 астрономічних одиниць) по спіралі або зигзагоподібній траєкторії, щоб фіксувати багаторазові транзити Землі, кожен загальною тривалістю до 40 годин. Для цієї системи астрономи точно знатимуть зміни, які відбуваються із планетою та зіркою, та зможуть перевірити, як вони впливають на спостереження. За допомогою цього проєкту дослідники сподіваються виявити ознаки життя в атмосфері Землі, базуючись на кількості таких сполук як вода і вуглекислий газ, а також пар біомаркерів (наприклад, кисень та метан або озон та метан).