Вчені запропонували виготовляти антиперспіранти з власного поту

Американські винахідники провели перевірку концепції виготовлення натурального антиперспіранту на основі поту. Суть методу у тому, щоб закупорити потові протоки мінералами, що залишаються в них після випаровування рідини. Поки що дослідження провели на моделях потових проток. Його результати оприлюднені в журналі ACS Applied Materials & Interfaces.

Навіщо нам нові антиперспіранти?

Виділення поту є нормальним природним явищем, але мало хто готовий заради такої природності миритися з мокрими пахвами та неприємним запахом. Щоб усунути незручності, більшість сучасних людей використовує антиперспіранти, покликані боротися з потовиділенням. Більшість таких засобів особистої гігієни містять у собі солі металів, які закорковують потові протоки. Це, звісно, запобігає виділенню поту, але деякі дослідження вказують на можливу шкоду для здоров’я від цих речовин, хоча загалом їх визнано безпечними. Хай там як, але попит на “неметалічні” альтернативні антиперспіранти зростає з кожним роком. Науковці з Політехнічного інституту та університету штату Вірджинія кажуть, що знайшли рішення. Для виготовлення антиперспіранту можна використати власний піт.

Як піт допоможе боротися з потом?

На таку ідею винахідників наштовхнуло спостереження кристалів солей на шкірі після активної гри в сквош. Вони припустили, що якщо можна було б випаровувати піт, поки він ще в потових залозах, липкі сольові відкладення могли б природно й самостійно закупорити протоки.

Які результати дослідів?

Щоб перевірити своє припущення, вчені побудували модель зі скляних трубок, яка імітувала справжні потові протоки. Їх наповнили штучним “потом”, який містить такі ж мінерали та кислоти, як і справжній людський піт.

На відстані близько 100 мікрометрів від штучних проток дослідники розмістили полімерний кубик, просочений пропілен гліколем - це водопоглинальна речовина, що часто використовується в косметичних продуктах і не є солями металів. Це допомогло підвищити випаровування поту та зрештою призвело до формування в протоці гелеподібного корка з мінералів поту, які спинили його витікання.

Надалі вчені планують вдосконалити свою концепцію та випробувати на справжніх людських потових залозах.