Вчені запропонували позбуватися старих клітин імунотерапією

Каліфорнійські науковці описали імунотерапевтичний підхід до усунення старих клітин в організмі, що накопичилися внаслідок старіння або патологічних станів. У дослідах на мишах із ожирінням та фіброзом легень активація їхніх імунних клітин призвела до суттєвого скорочення кількості старих клітин, у порівнянні з піддослідними контрольної групи. Науковці сподіваються, що їхні результати допоможуть розробити ефективну антивікову терапію. Дослідження оприлюднене в журналі Med.

Matthias Zomer / Pexels

Matthias Zomer / Pexels

Навіщо це потрібно?

Старіння супроводжується численними симптомами та типовими захворювання, однією з причин яких є накопичення в організмі старих клітин. Останні втрачають можливість виконувати свої функції так добре як раніше, а також не можуть більше ділитися, проте не помирають. Наш організм має свій механізм усунення таких клітин за допомогою інваріантних Т-клітин-природних кілерів (invariant natural killer T cells, iNKT). Проблема в тому, що із віком, а також внаслідок деяких патологічних станів, як-от ожиріння, клітини iNKT стають менш активними. Так вони гірше виявляють та усувають старі клітини, й ті накопичуються в тілі дедалі більше. Багато вчених працюють над розробленням способів ефективно видаляти клітини, що постаріли. Але такі методи часто шкодять також здоровим клітинам. Тому науковці з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско спробували підійти до розв'язання питання за допомогою імунотерапії.

У чому полягає ідея вчених?

На думку авторів роботи, потенціальним противіковим рішенням може стати активація цих iNKT-клітин, які втратили нормальну функціональність. Вони обґрунтовують пропозицію тим, що ці клітини мають специфічні рецептори, відсутні в інших клітин організму, через що націлення на них не впливатиме на інші клітини. Крім цього, вони самостійно переходять у сплячий стан після періоду активності, а це означає, що лікування не вийде з-під контролю через надмірну активацію клітин iNKT.

Подальші досліди на тканинах показали, що активувати iNKT-клітини можна за допомогою ліпідних антигенів, і це сприяє ефективному усуненню старих клітин. Тож надалі вчені випробували підхід на піддослідних мишах, які мали велику кількість старих клітин внаслідок ожиріння або легеневого фіброзу.

Що стали з лабораторними тваринами?

У мишей із ожирінням, яких лікували ліпідним антигеном, зрештою суттєво скоротилася кількість старих клітин у жировій тканині, у порівнянні з тваринами контрольної групи, яких не лікували. У них також покращилася спроможність організму регулювати рівень глюкози в крові. Схожим чином, у легенях мишей із легеневим фіброзом виявили значно менше старих та пошкоджених клітин, і ці тварини жили довше, ніж контрольні.

Попередні досліди на культурі людських клітин також продемонстрували ефективність технології для знищення старих клітин. Тож автори сподіваються, що знайшли потенційний метод імунотерапії старіння та пов'язаних станів, який не супроводжується серйозними побічними ефектами. Але потрібно провести більше досліджень, перш ніж говорити про можливість лікування людей.