Вчені заохотили дітей будувати мікроскоп із LEGO

Хороший світловий мікроскоп можна створити самостійно за допомогою конструктора LEGO та пари оптичних лінз, вартістю в кілька євро. Це допоможе заохотити дітей та дорослих до науки й пізнання довкілля без необхідності придбання коштовного наукового мікроскопа. Про це заявляють німецькі біофізики у статті журналу The Biophysicist. Покрокова інструкція з побудови LEGO-мікроскопа оприлюднена на сайті GitHub.

Timo Betz

Timo Betz

Кому потрібний такий мікроскоп?

Винайдення мікроскопів у XVII столітті відкрило цілий новий світ, який тисячоліттями був прихований від людського ока, перебуваючи водночас у нас під носом. Завдяки мікроскопам ми накопичили колосальну кількість знань про мікроскопічний світ, вдосконаливши технології та способи боротьби з хворобами. Цей інструмент ще й зараз є одним із найважливіших для досліджень у різних галузях науки. Разом із тим, він може допомогти краще пізнавати світ далеким від науки людям, зокрема учням шкіл, заохочуючи до науки. Та, на жаль, доступність мікроскопів для широкого загалу залишається обмеженою, частково через їхню високу вартість й уявлення як про дуже складний у користуванні та догляді інструмент. Але це не так. Мікроскоп насправді може бути дешевим та водночас функціональним, а зрозуміти принцип його роботи набагато легше, якщо спробувати зібрати самому. Таку ідею намагалися донести у своїй статті пара вчених-біофізиків Мюнстерського університету разом із їхнім десятирічним колегою.

Як автори пропонують змайструвати мікроскоп самому?

Вчені запевняють, що створити собі мікроскоп можна із простих та доступних кожному деталей. Його можна зібрати за допомогою звичайного дитячого конструктора LEGO. Це зробить процес не тільки пізнавальним, а й цікавим навіть для дітей, оскільки в грайливій формі легше вивчати механізм роботи мікроскопа.

Окрім частин конструктора LEGO, для побудови мікроскопа знадобляться дві оптичні лінзи смартфону, які коштують близько чотирьох євро кожна. Вони настільки хорошої якості, що дають змогу збільшувати об'єкти більш ніж у 250 разів, кажуть автори. Цього достатньо, щоб розгледіти окремі клітини живих організмів.

Детальну покрокову інструкцію з побудови мікроскопа із LEGO та необхідні для цього матеріали науковці розмістили у вільному доступі на сайті GitHub.

Так виглядає зібраний мікроскоп з конструктора. Timo Betz

Так виглядає зібраний мікроскоп з конструктора. Timo Betz

Що це дає дітям?

Оскільки головною метою роботи авторів було забезпечення дітей доступними мікроскопами в освітніх цілях, то вони також дослідили, як самостійне конструювання цього оптичного приладу під наглядом вчених сприяє ефективності навчання. Для цього вони протестували групу дітей віком від 9 до 13 років на предмет розуміння принципу роботи мікроскопа та біології до та після майстрування. При цьому під час збирання мікроскопа відповіді на запитання тестів не обговорювалися.

Вчені відмічають, що діти під час складання мікроскопа самостійно робили правильні висновки щодо роботи приладу, змінюючи положення та додаючи деталі у процесі гри. Внаслідок цього вони показали помітно кращий результат тестування після конструювання мікроскопа, ніж до.