Вчені закликали посилити обережність при прийманні парацетамолу вагітними

Дослідження науковців зі США, Європи та Бразилії вказало на зв'язок між використанням парацетамолу вагітними жінками та патологіями сечостатевої та нервової системи плода. Огляд опублікованих за останні 25 років наукових статей свідчить, що парацетамол може призводити, серед іншого, до крипторхізму, раннього статевого дозрівання, проблем з фертильністю, розладів аутистичного спектра та відставання розумового розвитку. Автори сподіваються, що їхні результати сприятимуть раціональнішому використанню препарату та спонукатимуть інших вчених досліджувати його вплив на організм. Їхня стаття опублікована в журналі Nature Reviews Endocrinology.

Volodymyr Hryshchenko / Unsplash

Volodymyr Hryshchenko / Unsplash

Чому вагітні вдаються до приймання парацетамолу?

Парацетамол, або ацетамінофен, є одним із знеболювальних препаратів, що їх найчастіше призначають лікарі. Він входить до складу понад тисячі рецептурних та безрецептурних ліків, які використовують як жарознижувальний засіб, а також для полегшення слабкого та помірного болю. Популярність парацетамолу частково пояснюється результатами випробувань, які показали його відносну безпечність, зокрема під час вагітності, через що понад 50 відсотків вагітних його використовує.

Переживання сильного й тривалого болю, а також жару може призвести до серцево-судинних та неврологічних вад плода, що обумовлює необхідність зняття цих симптомів у вагітних. Водночас застосування високоефективних при таких станах опіоїдних та нестероїдних протизапальних препаратів пов'язане із серйозними побічними діями, яких не знайшли у парацетамолу. Попри це ацетамінофен все одно рекомендують застосовувати у вагітних з обережністю, використовуючи лише тоді, якщо можлива користь перевищує можливі ризики, і в найменшій ефективній дозі протягом якнайкоротшого часу. Однак група науковців, медичних експертів та лікарів зі США, Данії, Шотландії, Бразилії та Франції вважає, що до приймання парацетамолу під час вагітності слід ставитися з більшою осторогою, про що вони й написали у своєму науковому доробку.

Чому парацетамол вважають небезпечнішим за попередні оцінки?

Заклик авторів переглянути наявні рекомендації щодо призначення парацетамолу базуються на дослідженнях останніх років, що виявили зростання кількості дітей із вродженими неврологічними, сечостатевими та репродуктивними порушеннями. У США між 2009-2011 та 2015-2017 роками спостерігалося зростання рівня вад розвитку дитини на 9,5 відсотків.

Масштабний огляд опублікованих за 1995-2020 роки досліджень, включно з систематичними оглядами, метаааналізами, епідеміологічними вивченнями та дослідженнями на тваринах, виявив зв'язок між розладами розвитку дітей та прийманням їхніми матерями під час вагітності парацетамолу.

Чим загрожує приймання парацетамолу під час вагітності?

Дослідження за участю людей показують, що дитячі порушення як сечостатевої системи, так і нервової можуть бути пов'язані з лікуванням матерів парацетамолом. Наприклад, воно може призводити до крипторхізму та зменшення аногенітальної відстані у хлопчиків, що загрожує репродуктивними розладами у дорослому житті. Натомість у дівчаток внутрішньоутробний вплив ацетамінофену пов'язують із раннім статевим дозріванням. Що стосується нервової системи, то в дітей обох статей препарат асоціюють із дефіцитом уваги та гіперактивністю, розладами аутистичного спектра, а в дівчат — із відставанням мовленнєвого розвитку та низькими показниками коефіцієнту інтелекту (IQ).

Негативний вплив на сечостатеву й нервову систему плода показали й досліди на тваринах. У гризунів парацетамол призвів до патологій сечостатевого тракту у самців, включно з вадами функції сім'яників, сперматозоїдів та статевої поведінки. У самок препарат зменшив кількість ооцитів, призвів до ранньої недостатності яєчників та зниженої фертильності. Також парацетамол порушив роботу нейротрансмітерів у мозку, змінивши когнітивну функцію, поведінку та рухливість тварин.

Ефект парацетамолу є залежним від дозування та тривалості його застосування, а найбільше проявляється при прийманні препарату протягом більш ніж двох тижнів. Водночас дія може залежати від терміну вагітності, на якому жінка приймає ліки, але це питання ще необхідно надалі вивчати.

Підсумовуючи, автори рекомендують вагітним взяти до уваги результати дослідження та уникати приймання парацетамолу без медичних показів та консультації з лікарем, а лікарям — дотримуватися наявних рекомендацій щодо призначення найменшої ефективної кількості парацетамолу, коли його застосування доцільне. Між тим, поки що немає підстав повністю відмовлятися від приймання парацетамолу вагітними, зважаючи на ризики для плода від болю та жару у матері. Зрештою, ацетамінофен все ще залишається одним із найбезпечніших для вагітних засобів проти болю та жару.