Вчені встановили температуру Землі під час останнього льодовикового періоду

Команда американських вчених з’ясувала, температура під час останнього льодовикового періоду, що стався 20 000 років тому, становила приблизно 7,8 градусів за Цельсієм. Отримані дані дозволяють кліматологам глибше зрозуміти взаємозв'язок між нинішніми підвищеннями рівня атмосферного вуглекислого газу та середньою глобальною температурою. Так вважають автори дослідження, надрукованого у журналі Nature.

Що вдалося з’ясувати про останній льодовиковий період?

Останній льодовиковий період, або останній льодовиковий максимум — один з найкращих вивчених палеокліматичних інтервалів. Він дає можливість дослідити, як кліматична система реагує на зміни парникових газів і крижаного покриву. Попередні роботи прагнули оцінити ступінь і характер льодовикового охолодження за допомогою палеотермометрів — температурних реконструкцій на основі різноманітних відкладень. Втім, повної картини тогочасного клімату досягти не вдавалося.

Тепер дослідники встановили, що середня глобальна температура льодовикового періоду була на 6 градусів Цельсія прохолоднішою, ніж сьогодні. Для порівняння, середня глобальна температура XX століття становила 14 радусів Цельсія. Команда також створила кліматичну мапу, щоб продемонструвати, як різниця температур змінювалася в певних регіонах земної кулі. Так, у Північній Америці та Європі найбільш північні райони були вкриті льодом і були надзвичайно холодними. Але найбільше похолодання було у високих широтах, таких як Арктика, де було на 14 градусів за Цельсієм холодніше, ніж сьогодні. Така картина відповідає науковому розумінню того, як полюси Землі реагують на перепади температури, залишаючись найбільш чутливими до будь-яких кліматичних змін.

Як це вдалося дізнатися?

Команда створила моделі для застосування даних, зібраних із скам’янілостей океанського планктону. Це дозволило з’ясувати температуру морської поверхні. Потім вчені об’єднали викопні дані з моделюванням кліматичних моделей останнього льодовикового максимуму. Для цього вони використали техніку, яка називається асиміляцією даних.Її застосовують для прогнозування погоди.

Чому це важливо?

Знання температури льодовикового періоду використовується для розрахунку чутливості клімату. Тобто дозволяє оцінити, наскільки змінюється глобальна температура в залежності від кількості вуглецю в атмосфері. Зокрема, вдалося з’ясувати, що при кожному подвоєнні атмосферного вуглецю глобальна температура повинна підвищуватися на 3,4 градусів за Цельсієм. Рівень вуглекислого газу в атмосфері в льодовиковий період був дуже низьким та становив близько 180 частин на мільйон. До промислової революції рівень піднявся приблизно до 280 частин на мільйон, а сьогодні він досяг 415 частин на мільйон.

Усе це дозволить оцінити, які зміни чекають на клімат Землі через сучасний рівень викидів вуглекислого газу. Нагадаємо, нещодавно танення льодовикового щита Ґренландії сягнуло точки неповернення.