Вчені вперше заблокували ключовий білок для розростання ракових клітин

Американські вчені відкрили потенційний новий метод боротьби з раковими пухлинами. Він полягає у націленні на білок, який сприяє розростанню злоякісних пухлин, і який довгий час вважався непридатним для розроблення препаратів проти нього. Відповідна стаття опублікована в журналі eLife.

Клітини раку легень. Anne Weston / Francis Crick Institute

Клітини раку легень. Anne Weston / Francis Crick Institute

Що це за білок?

Деякі гени відіграють критично важливі функції всередині клітин. Наприклад, забезпечують розростання клітин в організмі. До таких належить і ген MYC, чия роль особливо значуща під час розвитку людини, але може бути шкідливою в подальшому житті. Він може активуватися у дорослому віці та призвести до посиленого поділу клітин певного типу. А що більше клітини поділяються, то швидше вони накопичують мутації, які можуть стати причиною розвитку ракових пухлин. Протягом тридцяти років ген MYC та однойменний білок, що він його експресує, були під прицілом дослідників, які працюють над розробленням нових ліків проти раку. Робота над цим довгий час була безуспішною, але зараз вчені з Університету Вандербілта нарешті просунулися до мети.

Що зробили науковці?

Проблема з націленням ліків на MYC полягає в тому, що його білок має незвичайну структуру, у якій відсутні багато зі звичайних для інших білків елементів. Але цього разу дослідники вирішили піти в обхід. Вони звернули увагу на більш структурований протеїн, який залучений у роботі Myc — HCF1.

Білок HCF1 зв’язується із Myc і ця комбінація активує гени, відповідальні за швидке зростання клітини. Науковці припустили, що якщо не дати змогу двом білкам зв’язатися, то можна перешкодити розростанню пухлини.

Що показали досліди?

Вчені провели серію лабораторних експериментів, під час яких використовували культури ракових клітин та лабораторних мишей. Тваринам пересадили ракові клітини та дали їм сформувати в організмі повноцінні пухлини протягом 15 днів. Після цього деяким мишам вчені заблокували взаємодію між білками Myc та HCF1.

У мишей, яких не лікували таким способом, пухлини продовжили рости, а через 30 днів експерименту тварин довелося евтаназувати. Натомість у лікованих за новою технологією тварин пухлини стали зменшуватися із кожним днем. Врешті через 60 днів усі піддослідні з експериментальної групи були живими та без слідів злоякісних пухлин.

Дослідження відкриває перед науковцями новий шлях до розроблення ліків. Водночас не варто забувати, що поки що це лише досліди на мишах. Чому мишей використовують для вивчення людських хвороб, читайте в нашому матеріалі “Про мишей і людей”.