Вчені провели новонародженим трансплантацію калу їхніх матерів

Дослідження фінських науковців дає привід вважати, що трансплантація калу народженим шляхом кесаревого розтину дітям може допомогти їм розвинути здорову мікрофлору кишечника. Це важливо з огляду на те, що вони, на відміну від народжених під час природних пологів дітей, зазвичай мають нестачу необхідних бактерій, що підвищує ризик виникнення низки захворювань, зокрема імунних. Дослідження опублікували у журналі Cell.

Як пологи пов’язані з мікробами немовлят?

Чимало досліджень підтверджують важливу роль бактерії, що населяють наше тіло, а особливо - кишечник, у забезпеченні імунітету та правильного розвитку. Під час природних пологів діти отримують значну частину важливих бактерій із промежини матері, проходячи родові шляхи, але народжені за допомогою кесаревого розтину, зрозуміло, недоотримують їх. Інколи з кесаревим розтином пов’язують підвищений ризик розвитку порушень імунітету у дітей. Мікробіологи з Гельсінського університету Фінляндії вважають, що допомогти новонародженим нормалізувати кишковий мікробіом може згодовування їм невеликої кількості фекалій матері.

Як до такого додумалися?

Попередні дослідження припускали, що головним чином новонароджені отримують необхідні бактерії з вагінальної мікробіоти матері. Але коли науковці спробували заселити їх малюкам після кесаревого розтину, то зрозуміли, що це не дало бажаного ефекту. Тоді вчені подумали, що діти під час пологів, можливо, споживають невелику кількість випорожнень матерів, тож саме ці мікроорганізми можуть мати вирішальне значення для розвитку імунної системи. Вчені вирішили перевірити свою гіпотезу та провели відповідні дослідження.

Як перевірити таку гіпотезу?

Вони набрали для участі в дослідах 17 жінок, які готувалися до запланованого кесаревого розтину за медичними показами. За три тижні до хірургічного втручання їхні зразки калу пройшли аналіз на виявлення можливих патогенів, наприклад, стрептококів групи B та герпесвірусів.

Зразки семи жінок були вільними від патогенів, тож після народження вчені змішали близько 3,5-7 міліграмів їхніх розведених фекалій із грудним молоком та згодували новонародженим.

Як це вплинуло на дітей?

Після незвичної процедури науковці протягом дванадцяти тижнів проводили генетичний аналіз зразків фекалій немовлят, починаючи із першого випорожнення, яке зветься меконієм. Згодом вчені порівняли мікробіом цих дітей із мікробіомом 29 немовлят, народжених вагінально, та 18 новонароджених після кесаревого розтину, але яким кал не трансплантували. Результати вказують на те, що мікробіота малюків після фекальної трансплантації вже через три тижні нагадувала таку, як після природних пологів. Хоча зазвичай після кесаревого розтину на це йде орієнтовно рік.

Вже через декілька днів після народження у піддослідних дітей з’явилися численні колонії Bacteroidales, як і в тих, що народжені вагінально. У порівнянні з іншими дітьми після кесаревого розтину вони також мали значно менше патогенних бактерій, наприклад, Enterococcus faecium та Salmonella enterica. Важливо, що протягом періоду спостереження не було виявлено жодних побічних дій калової трансплантації.

Але автори роботи застерігають матерів, що проводити таку процедуру самостійно є неприпустимо, адже вона передбачає проведення у спеціалізованих лабораторіях детального аналізу фекальної мікробіоти, в якій можуть бути небезпечні для дитини мікроорганізми. Вчені вже почали нове, масштабніше дослідження з новонародженими, в якому ефективність калу порівнюють із плацебо. Вони спостерігатимуть за здоров’ям немовлят протягом кількох років, щоб зробити остаточні висновки щодо безпечності такого втручання.