Вчені пов’язали вейпинг із когнітивними порушеннями

Американські дослідники виявили зв’язок між використанням електронних сигарет та такими порушеннями когнітивних здібностей, як концентрація уваги, запам’ятовування та приймання рішень у дорослих та підлітків. Результати, отримані шляхом аналізу опитувань учасників, опубліковані в журналах PLOS ONE та Tobacco Induced Diseases.

Чому вейпинг цікавить вчених?

Куріння сигарет є глобальною проблемою, яка стосується всіх верств населення. Хоча загалом молодь стала менше курити останніми роками, зараз є тенденція використання молодими людьми, зокрема підлітками, електронних сигарет. У 2019 році приблизно 27,5 відсотків учнів старших класів та 10,5 відсотків учнів середніх класів повідомили, що регулярно практикують вейпинг. Зараз немає однозначної думки щодо більшої чи меншої шкоди електронних сигарет у порівнянні зі звичайними цигарками, але низка досліджень виявляли зв’язок між вейпингом та різними респіраторними синдромами в дорослих. Вчені з Медичного центру Рочестерського університету провели два дослідження зв’язку використання електронних сигарет та когнітивних порушень у дорослих та підлітків.

Які дослідження проводили?

Вчені проаналізували дані про опитування понад 18 тисяч учнів старших класів. Учасників просили відповісти на запитання щодо наявності проблем із зосередженням, запам’ятовуванням чи прийняттям рішень. Також опитувані повідомляли про свій статус куріння або вейпингу.

Аналіз результатів показав, що підлітки, які курили сигарети або використовували електронні сигарети частіше повідомляли про наянвість у них когнітивних порушень. Для електронних сигарет цей зв’язок тим сильніший, чим раніше підліток призвичаювався до шкідливої звички (у середньому у віці 8-13 років).

Дорослих вивчали теж шляхом опитування, але на цей раз вибірка склала понад 800 тисяч учасників. Їх так само просили оцінити наявність когнітивних дисфункцій та вказати статус куріння або використання електронних сигарет.

Результати подібні з попередніми: і звичайні сигарети, і електронні пов’язані з однаково більшою частотою когнітивних розладів, якщо порівнювати з результатами опитування некурців. Водночас ті, хто повідомляв про використання і звичайних, і електронних цигарок, ще частіше мають складнощі із запам’ятовуванням, зосередженням та розмірковуванням.

Про що це говорить?

Дослідження не вказують прямо на те, що використання електронних сигарет погіршує когнітивні здібності, хоч це і можливо через вплив нікотину на головний мозок. Але цілком можливо, що люди із вже наявними когнітивними порушеннями є більш схильними до набуття звички використовувати електронні сигарети, щоб спробувати полегшити свій стан. Або ж може існувати інший чинник, що призводить як до виникнення шкідливої звички, так і до когнітивних розладів. Між явищами, що вивчалися безперечно є зв’язок, який необхідно вивчати надалі, впевнені автори наукової роботи. Довготривалі дослідження допоможуть краще виявити вплив електронних сигарет на організм дорослих та дітей.

Між тим, раніше науковці з’ясували, що електронні сигарети не допомагають кинути палити, попри поширену думку.