Вчені підтвердили знахідку найвіддаленішого планетоїда Сонячної системи

Міжнародний астрономічний союз підтвердив, що знайдений у 2018 році транснептуновий об’єкт 2018 AG37, або FarFarOut, є найвіддаленішим серед зафіксованих планетоїдів Сонячної системи. Наразі він знаходиться на відстані 20 мільярдів кілометрів від Сонця, що у 132 рази більше за відстань між Сонцем і Землею. Про це повідомляють пресслужби Гавайського університету в Маноа та NOIRLab, які здійснили відкриття.

NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

Коли зафіксували цей об’єкт?

Об’єкт вперше зафіксували у 2018 році за допомогою телескопа Субару. Він отримав неофіційну назву FarFarOut, але тепер Міжнародний астрономічний союз назвав його 2018 AG37. Щоб визначити точну відстань до нього, дослідникам знадобилися подальші спостереження.

Відкриття 2018 AG37 (виділений синіми лініями). S. Sheppard / NOIRLab

Відкриття 2018 AG37 (виділений синіми лініями). S. Sheppard / NOIRLab

Що про нього відомо?

Поточна відстань від Сонця до 2018 AG37 становить 132 астрономічні одиниці. Для порівняння: для Плутона ця відстань складає 34 астрономічних одиниці. Проте цей об'єкт має дуже видовжену орбіту: у найвіддаленішій точці він опиняється на відстані 175 астрономічних одиниць від Сонця, а у найближчій — 27 астрономічних одиниць, проходячи всередині орбіти Нептуна. Це означає, що 2018 AG37, скоріше за все, переживав сильну гравітаційну взаємодію з цією планетою протягом усього віку Сонячної системи. У цьому й полягає причина його видовженої орбіти.

Схема демонструє відстані до різних об’єктів Сонячної системи. Roberto Molar Candanosa, Scott S. Sheppard, Brooks Bays / University of Hawaiʻi

Схема демонструє відстані до різних об’єктів Сонячної системи. Roberto Molar Candanosa, Scott S. Sheppard, Brooks Bays / University of Hawaiʻi

Щоб здійснити один оберт навколо Сонця, об’єкту потрібно близько тисячі років. Він рухається дуже повільно, тож для того, щоб точно визначити його траєкторію, вченим знадобляться подальші спостереження. FarFarOut дуже тьмяний. Виходячи з його яскравості та відстані від Сонця, команда встановила, що його розмір становить приблизно 400 кілометрів в поперечнику. Це є нижньою межею для карликових планет, встановленою Міжнародним астрономічним союзом. Він має містити велику кількість льоду.

астрономічні одиниці.
Одна астрономічна одиниця дорівнює середній відстані між Сонцем і Землею