Вчені описали новий вид бактерій з Міжнародної космічної станції

Американські та індійські вчені описали чотири нові штами бактерій Methylobacteriaceae, знайдені на борту Міжнародної космічної станції. Як з'ясувалося, три з них належать до раніше невідомого науці виду. Ці мікроорганізми сприяють росту рослин, тому можуть допомогти вирощувати культурні рослини у космосі. Відкриття описане в журналі Frontiers in Microbiology.

Як знайшли нові мікроби?

В науці описано вже багато сотень тисяч живих організмів, притаманних нашій планеті. Проте водночас дослідники продовжують розшукувати та описувати нові види, яких з кожним роком стає дедалі більше. Це стосується як таких відносно великих організмів, як тварини, так і мікроскопічних істот, як-от бактерій. Останніх, до речі, останні шість років досліджують не тільки на Землі, а й на Міжнародній космічній станції (МКС), що обертається навколо планети на висоті близько 400 кілометрів. Науковці оцінюють, як зростають бактеріальні угруповання в різних її частинах, зокрема там, де члени екіпажу збираються разом та проводять експерименти. За цей час з МКС було зібрано та проаналізовано декілька сотень зразків бактерій. І хоча ще близько тисячі очікують повернення на Землю та вивчення, цього виявилося достатнім, щоб вчені зі США та Індії відкрили новий вид мікроорганізмів з космічної станції.

Яких бактерій там знайшли?

Насправді науковці повідомили про відкриття чотирьох нових штамів бактерій протягом двох послідовних польотів. Вони всі належать до однієї родини Methylobacteriaceae, що є грам-негативними паличкоподібними бактеріями. Один із відкритих штамів, знайдений на старому HEPA-фільтрі, що його повернули на Землю, ідентифікували як бактерію Methylorubrum rhodesianum.

Інші три штами, які отримали назви IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 та IIF4SW-B5, як показали генетичні дослідження, представляють дотепер невідомий науці вид бактерій. Один із них знайшли на панелі у частині МКС, де проводяться матеріалознавчі дослідження, другий ізолювали з панелі модуля Купол, а третій — з поверхні обіднього стола. Вивчення свідчить, що хоча ці штами найбільш подібні до Methylobacterium indicum, насправді вони є окремим видом. Автори запропонували його назвати Methylobacterium ajmalii — на честь індійського дослідника біорізноманіття Аджмала Хана (Ajmal Khan).

Звідки вони там взялися і що з ними робити?

Мікроорганізми Methylobacterium часто знаходять у ґрунті та прісній воді, вони залучені в процесах азотфіксації та росту рослин і можуть допомагати боротися останнім зі шкідниками. На МКС астронавти тривалий час вирощують деякі рослини, зокрема для вживання в їжу, тож не дивно, що цих мікробів знайшли на борту. Автори дослідження вважають, що нововідкриті бактерії не тільки не є шкідливими для людини, але й можуть знайти використання у біотехнології вирощування культурних рослин в космосі, із чим бувають проблеми в неземних умовах. Вчені показали, що один із нових штамів має гени, відповідальні за вироблення ферменту, що сприяє роботі рослинних гормонів поділу та диференціації клітин — цитокінінів. Дослідники продовжать вивчати генетичні особливості цих мікроорганізмів, які допомагають їм виживати у суворих умовах МКС та сприяти зростанню рослин.