Вчені навчили робота збирати кокоси

HuT Labs / IEEE Spectrum

HuT Labs / IEEE Spectrum

Група дослідників з Індії створила робота на ім'я Амаран, який може збирати врожай кокосів. У майбутньому такий робот зможе працювати замість збирачів, що дозволить не піддавати ризику життя людей. Відповідна стаття доступна у журналі IEEE/ASME Transactions on Mechatronics.

Як працює цей робот?

Для підйому Амаран спирається на своє кільцеподібне тіло, яке може закріплюватися навколо дерев різного діаметру. Вісім коліс дозволяють йому переміщуватися вздовж стовбура, а також обертатися навколо нього. Амаран управляється людиною на землі, яка може використовувати мобільний додаток або джойстик для керування його рухами. Як тільки Амаран наближається до своєї мети, він випростовує свою кінцівку, щоб відрізати зв’язку кокосів. Якщо основна батарея робота відключиться, зможе повернутися на землю завдяки резервному блоку.

Наскільки він ефективний?

Робот здатний лазити по деревах, навіть коли нахил стовбура до поверхні складає 30 градусів. Багато кокосових пальм ростуть саме під таким кутом. Окрім того, дослідники протестували його здібності у порівнянні з волонтером-людиною. Висота дерев становила від 6,2 до 15,2 м. У середньому людині знадобилося 11,8 хвилин, щоб зібрати врожай з одного дерева, тоді як Амарану вдалося впоратися за 21,9 хвилини на дерево. При цьому приблизно 14 перших хвилин були присвячені встановленню робота біля основи дерева, перш ніж він почне підніматися. Але робот може зібрати більше кокосів за день та обробити до 22 дерев на у порівнянні з 15, які може обробити людина.

Навіщо це вченим?

Кінцева мета дослідників полягає у комерціалізації продукту, що допоможе фермерам. У багатьох індійських штатах кокос вирощують у великій кількості та є велика потреба у збирачах врожаю. Окрім того, такий робот дозволить не ризикувати життям людей.

Майбутні вдосконалення можуть зробити його більш автономним, покращивши швидкість піднімання наверх та можливості збирання врожаю.