Важка ковдра зменшила симптоми безсоння у людей з психічними порушеннями

Сон під обважченою ковдрою може допомогти боротися з безсонням, згідно з дослідженням шведських вчених. Його провели на пацієнтах з одним із психічних порушень: депресією, тривожністю, синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю або ж біполярним розладом. За чотири тижні спання під ковдрою вагою 6-8 кілограмів в учасників експерименту в середньому на 50 відсотків зменшилися симптоми безсоння, а через рік більшість з них взагалі змогла позбутися порушення сну, йдеться у статті журналу Journal of Clinical Sleep Medicine.

Як лікують безсоння?

Безсоння властиве для багатьох психічних порушень. Так, воно є частим супутником депресії, тривожних розладів, залежностей та посттравматичного стресового розладу. У таких випадках лікарі-психіатри можуть рекомендувати пацієнтам прийняття медикаментів, щоб покращити якість їхнього сну, але так само важливо дотримуватися гігієни сну. Вона полягає, зокрема, у постійному режимі сну, невисокій температурі повітря у спальні, яку можна досягти провітрюванням, та комфортному місці для спання. Забезпечити останнє може, наприклад, важка ковдра, як показало дослідження науковців із Каролінського університету Швеції.

Який дослід провели?

Дослідження проводили на 120 добровольцях із діагностованим психічним розладом - депресією, синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю, тривожним або біполярним розладом. Половині з цих людей видали для спання протягом чотирьох тижнів важку ковдру з металевими прутами, вагу якої можна було обирати від шести до восьми кілограмів. Решта учасників отримали на той самий період легку ковдру із пластиковими прутами вагою близько 1,5 кілограма. Вчені відстежували сон піддослідних завдяки даним фітнес-трекерів та опитувальників.

Які результати отримали?

Через місяць дослідження люди, які спали під обважченою ковдрою, мали в середньому на 50 відсотків легші симптоми безсоння, у порівнянні з учасниками контрольної групи, що спали під легкими ковдрами. Їхній стан покращився лише на 5,4 відсотка. Крім того, спання під вагою підвищило денну активність добровольців і знизило симптоми депресії та тривогу.

Опитування учасників через рік після експерименту показало, що у людей, які з самого початку користувалися такими ковдрами, ефект зберігся. 78 відсоткам з них ще й вдалося досягти ремісії безсоння. А ті, хто перейшов на важкі ковдри з легких, відчули покращення, як у людей, які з самого початку користувалися такими ковдрами.