Урагани залишаються сильнішими довше через підвищення температури

Дослідники проаналізували дані інтенсивності ураганів північної Атлантики за останні 50 років, і дійшли висновку, що вони вщухають довше, і що уповільнення цього процесу пов’язане із підвищенням температури поверхні моря. Так, наприкінці 1960-х типовий ураган втрачав близько 75% своєї інтенсивності в першу добу після виходу на сушу, тоді як зараз спад інтенсивності за цей час становить лише близько 50%. Вчені пов’язують це із збільшеним запасом вологи, яку несе ураган. Автори статті у журналі Nature роблять висновок, що в міру продовження збільшення температури руйнівна сила ураганів поступово поширюватиметься вглиб узбереж.

Від чого залежить інтенсивність ураганів?

Волога впливає на силу ураганів, тож теплі тропічні океани підживлюють їхні інтенсивні вітри. Зі збільшенням температури у світі цей механізм посилюється. Більш теплі води океанів постачають більше вологи, а тепліше повітря утримує її. У результаті очікується, що максимальна інтенсивність ураганів буде збільшуватися. Дійсно, як показують спостереження, глобальне потепління сприяє тому, що найсильніші урагани. на які менше впливають перешкоджаючі фактори, стають усе сильнішими. Найяскравіше ця тенденція спостерігається для північноатлантичних ураганів. Суша відрізає ураган від його джерела вологи, тож його інтенсивність тут швидко спадає. Проте у зв’язку зі змінами клімату цей механізм також змінюється.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники проаналізували дані щодо ураганів Північної Атлантики з 1967 по 2018 рік. Вони виявили, що за останні 50 років час зниження їхньої інтенсивності зріс на 94% внаслідок посиленого запасу вологи, що постачається теплими океанами. Цей додатковий внесок з’являється внаслідок зміни клімату, що впливає на маршрут ураганів. Вчені визначили, що у 1960-х роках урагани втрачали приблизно 75% своєї інтенсивності у перший день після виходу на сушу. Зараз у такому разі вони слабшають приблизно на 50%, тобто урагани сьогодні вдвічі інтенсивніші і тривають удвічі довше.

Дослідники зазначають, що їхні висновки мають прямі наслідки для оцінки шкоди, заподіяної ураганами, які посилюються у світі, що переживає глобальне потепління. Повільніше вщухання означає, що регіони, які знаходяться в глибині суші, будуть стикатися з дедалі інтенсивнішими вітрами, що супроводжуються сильними опадами. Отже, економічні збитки постійно зростатимуть.

Детальніше про те, як глобальне потепління впливає на різноманітні сфери Землі, читайте у нашому матеріалі.


Фото в анонсі: NASA, Kathryn Hansen / flickr