Ультразвук допоміг повернути свідомість пацієнтів у коматозному стані

Американські науковці застосували ультразвукову стимуляцію мозку, щоб повернути здатність комунікувати пацієнтам у стані мінімальної свідомості. Двоє з трьох піддослідних, які понад рік були без свідомості, після лікування ультразвуком змогли виконувати усвідомлені дії. Про це йдеться у статті в журналі Brain Stimulation.

PASIEKA / Getty

PASIEKA / Getty

Чому це важливо?

Сучасна медицина вже досягла значного успіху. Щороку вчені повідомляють про розроблення нових ліків проти важких недугів, а лікарі вже вміють рятувати людей навіть із серйозними травмами мозку. Однак, якщо говорити про останніх, то врятувати життя ще не означає жити його повноцінно. Часто пацієнти після враження мозку не повертаються до свідомості, а перебувають у вегетативному стані, коли свідомість повністю відсутня, але присутні рефлекси, або у мінімально свідомому стані, коли хворі можуть періодично реагувати на команди лікарів. Група вчених із Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі кілька років тому продемонструвала на одному пацієнті, що пробудити таких хворих можна за допомогою впливу ультразвуку на їхній мозок. У новій роботі вони описали ще два успішні приклади дії методики.

Що пропонують вчені?

Метод виведення важких пацієнтів із коматозних станів від американських лікарів базується на впливі на їхній головний мозок ультразвукової стимуляції низької інтенсивності. Якщо точніше, практика полягає у стимуляції ультразвуком конкретно нейронів таламуса. Ця частина мозку відповідає за аналіз та перерозподіл всієї інформації, що надходить до кори головного мозку. Вибір пав на цю структуру ще й тому, що у пацієнтів із хронічним порушенням свідомості після коми цей регіон зазнає погіршення функціонування.

Вчені кажуть, що процедура безпечна, триває всього 10 хвилин і не впливає на тиск, частоту серцевих скорочень чи рівень кисню в крові пацієнтів.

Наскільки це дієво?

Минулого разу науковці показали успішні результати всього на одному пацієнті, тож було незрозуміло, чи справді покращення настало внаслідок терапії, а не саме по собі. Цього разу випробування провели на трьох людях, двоє з яких відчули покращення після двох сесій лікування ультразвуком з різницею в тиждень.

Одним із пацієнтів був 56-річний чоловік, що перебував у мінімально свідомому стані понад 14 місяців та не мав здатності комунікувати. Після лікування він зміг кивати головою у відповідь на запитання, вказувати на фотографії родичів поглядом, коли його про це просили, та хапати й кидати м’яч. Але, на жаль, через кілька місяців він став повертатися до початкового стану свідомості. Другим пацієнтом стала жінка віком 50 років, яка понад 2,5 роки перебувала у глибокому стані мінімальної свідомості. Після ультразвуку вона змогла розуміти людську мову та розпізнавати прості предмети, як-от ручку чи гребінець. Третій пацієнт, який не зреагував на лікування, це 58-річний чоловік, що перебував у коматозному стані протягом 5,5 років.

Попри позитивні результати, дослідники все ще обережні з висновками про ефективність ультразвукового лікування. Необхідно провести додаткові дослідження, щоб з’ясувати довготривалі ефекти методики.