У європейських лісах став поширюватися звичайний плющ

Бельгійські екологи визначили, що як і в тропічних, так і в помірних європейських лісах, кількість ліан протягом останніх років зростає. У наших помірних широтах найбільше розрісся плющ звичайний — у середньому на 14 відсотків. До такого висновку дійшли науковці, коли проаналізували дані обстеження понад 1800 лісових ділянок за період з 1933 до 2015 років. Дослідження опубліковане у журналі Frontiers in Ecology and the Environment.

Навіщо це вивчати?

Ліани зазвичай поширені в тропічних лісах, де вони формують характерні екзотичні ландшафти. Дослідження показують, що їхня кількість в неотропіках почала суттєво зростати протягом останніх десятиліть. Між тим, ліани, хоч і в меншій кількості, але зростають і в помірних широтах. Тенденції поширення ліан в наших широтах є відносно мало дослідженими тому науковці з Гентського університету вирішили систематизувати відомості про поширеність ліан в помірних лісах Європи. Це важливо з огляду на те, що принаймні в тропіках надмірне розростання таких витких рослин може мати довгострокові наслідки на видове різноманіття лісів та цикли вуглецю, поживних речовин і води. Але разом із тим ліани можуть створювати нові середовища існування для багатьох птахів та безхребетних, а його нектар та плоди з квітів у пізній сезон є цінним джерелом поживи для комах та птахів.

Як досліджували ліани?

Вчені проаналізували дані досліджень 1814 ділянок із 40 дослідницьких локацій у помірних лісових регіонах по всій Європі - від Ірландії на заході до Угорщини на сході. У середньому обстеження цих місць тривало 38 років. А дані були зібрані під час досліджень, проведених між 1933 та 2015 роками.

Науковці з’ясували, що як і в тропіках, у наших помірних європейських широтах ліани теж почали за останні десятиліття дедалі більше розростатися. Але головну роль у цьому процесі відіграє поширення плюща звичайного (Hedera helix). На кожній дослідженій лісовій ділянці він розширився у середньому на 14 відсотків. Більшість інших рослин так не розростаються, а деякі навіть стали набагато менш численними, пишуть вчені.

Чому так стається?

Вагомим чинником, який міг вплинути на поширення ліани, є підвищення температури. За цим показником науковці навіть змогли передбачити, де найбільше процвітатиме плющ. Крім, того ліси мають тенденцію ставати темнішими, а оскільки вічнозелене листя плюща дає йому змогу фотосинтезувати й узимку, то він може бути більш конкурентоспроможним у порівнянні до інших лісових рослин, чиє листя опадає. До того ж сприяти розростанню плюща може й забруднення довкілля азотом, спричинене веденням сільського господарства.

Ці фактори пояснюють лише частину випадків поширення звичайного плюща в європейських лісах, пишуть дослідники. Необхідно провести подальші дослідження, щоб знати достеменніше про причини явища та його наслідки.


Фото в анонсі: Magda Ehlers / Pexels