У Єгипті знайшли 59 стародавніх саркофагів

AP Photo, Mahmoud Khaled / phys.org

AP Photo, Mahmoud Khaled / phys.org

Археологи відшукали 59 дерев’яних саркофагів з муміями у некрополі Саккара на півдні від Каїра. Мумії належали священикам та писарям XXVI династії єгипетських фараонів, їм більше 2600 років. Про це повідомляє агентство Reuters.

Що відомо про ці саркофаги?

Археологи відщукали 59 запечатаних саркофагів, більшість з яких містить мумії всередині. Вони були поховані у трьох шахтах глибиною 10-12 метрів більше 2600 років тому. Поряд із ними вчені знайшли 28 статуй давньоєгипетського бога Секера, одного з найважливіших похоронних божеств. Початкові дослідження показують, що прикрашені труни були виготовлені для священиків, вищих чиновників та еліт пізнього періоду стародавнього Єгипта, XXVI династії фараонів (664-525 роки до нашої ери). Саркофаги збереглися у "ідеальному стані" завдяки захисному пломбуванню шахт, що уберегло їх від хімічних реакцій.

Що відомо про місце знахідки?

На плато Саккара розміщується щонайменше 11 пірамід разом із сотнями гробниць древніх чиновників та інших пам'яток. Їхній вік варіюється від I династії (2920 - 2770 років до нашої ери) до коптського періоду (395-642 роки). Місцевість Саккара є частиною некрополя древньої столиці Єгипту Мемфіса, що включає знамениті піраміди Гізи. Руїни Мемфіса були визнані об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1970-х роках.

Місія продовжить відкривати саркофаги та вивчати їхній вміст перед експонуванням знахідок у Великому Єгипетському музеї, який планують відкрити наступного року.