У Єгипті розкопали найстарішу з відомих промислову пивоварню

Археологи зі США та Єгипту повідомили, що знайшли в Єгипті найстарішу пивоварню, віком близько 5 тисяч років, яка виготовляла пиво у промислових масштабах. Як заявляється на сайті Abydos Archaeology, пивоварня в Абідосі могла виробляти кілька тисяч літрів пива одночасно.

Посудини, в яких виготовляли пиво. Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Посудини, в яких виготовляли пиво. Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Чому це цікаво?

Пиво — це один із найстаріших напоїв, що навчилися виготовляти люди. Археологи знаходять з кожним разом дедалі більше артефактів, які відсувають початок пивоваріння далі в минуле. Одне з недавніх досліджень вказує, що хмільний напій люди виготовляли ще 13 тисяч років тому. Історія каже, що пиво завжди мало велике значення під час великих святкувань та інших соціальних подій, особливо якщо вони влаштовувалися представниками вищого класу населення. Для таких випадків його має бути вдосталь, тож пивоваріння могло мати великі масштаби. Зараз археологи заявляють, що знайшли найстарішу відому промислову пивоварню у світі.

Місце розкопок пивоварні. Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Місце розкопок пивоварні. Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

З чого такий висновок?

Досліджуючи древнє єгипетське місто Абідос ще в далекому 1912 році археологи натрапили на кілька глиняних посудин, розташованих в ряд, які прийняли за печі для висушування зерна віком приблизно 5 тисяч років. Однак подальші дослідження на іншій ділянці вказали, що насправді подібні посудини використовували для виробництва пива. Тож 2018 року група вчених зі Сполучених Штатів Америки та Єгипту повернулися до того місця, щоб детальніше вивчити локацію.

Що більше розкопували місцевість, то більшою виявлялася площа будівлі, де колись була пивоварня. Науковці кажуть, що вона була розділеною на вісім великих секторів. Кожен із них містив приблизно по 40 глиняних посудин, що розташовувалися у два ряди. Суміш зерен та води для пива нагрівалася у великих чанах, утримуваних вертикально розташованими важелями у формі кільця. Загалом у цій древній броварні можна було виготовляти приблизно 22 400 літрів пива одночасно. Таким чином знахідка є найстарішою з відомих пивоварень, що виготовляла пиво у таких великих масштабах.

Для чого стільки пива?

Є археологічні свідчення того, що пиво використовувалося єгиптянами в ритуальних цілях. Зважаючи на те, що знайдена пивоварня розташовується поблизу місця поховань, вчені припускають, що хмільним напоєм могли частувати людей під час царських похоронних ритуалів. Ймовірно, це перша королівська пивоварня, що існувала в часи правління фараона Нармера.