У Танзанії знайшли новий наскельний малюнок антропоморфних істот

Польський археолог описав дивні наскельні малюнки, знайдені в кам'яному укритті Танзанії. Окрім таких тварин, як антилопи, жирафи та буйволи, вони зображують трьох антропоморфних істот із великими головами, схожі на яких раніше вже знаходили в інших ділянках поблизу, йдеться у статті в журналі Antiquity.

Maciej Grzelczyk / Antiquity, 2021

Maciej Grzelczyk / Antiquity, 2021

Де знайшли малюнки?

Ще 2018 року група археологів натрапила в Центральній Танзанії у заповіднику дикої природи Свага-Свага на 52 раніше не задокументовані кам'яні укриття із наскельними малюнками. Більшість із них зазнали з часом сильного руйнування, однак деякі добре збереглися. До останніх належить і ділянка Амакі 4 (Amak'hee 4), яку дослідив вчений Мацей Гжельчик (Maciej Grzelczyk) із Ягеллонського університету. Більшість об'єктів мистецтва на стінах цього укриття знаходяться у такому місці, де добре захищені від впливу вологи та яскравого сонячного світла. Точно вказати, коли художник наніс на скелі малюнки, важко. Проте, зважаючи на ступінь вивітрювання фарби, відсутність зображень домашніх тварин та застосування майже винятково червоної фарби, вчений припускає, що малюнки зроблені у часи мисливців-збирачів. Отже, їхній вік складає принаймні кількасот років.

Що зображено на стінах?

Частина малюнків, очевидно, зображує диких тварин: деякі об'єкти доволі схожі на антилоп, буйволів, жираф. Однак на скелі нанесені також зображення трьох істот, яких суттєво важче визначити, і вони нагадують людей із величезними головами. Це стилізовані зображення буйвола, припускає дослідник. Він побачив у формі голови намальованої істоти заглибину, схожу на таку на голові буйвола, звідки ростуть його роги, та, власне, лінії, які можуть ці роги зображувати.

Порівняння голови намальованої фігури з головою буйвола. Maciej Grzelczyk / Antiquity, 2021

Порівняння голови намальованої фігури з головою буйвола. Maciej Grzelczyk / Antiquity, 2021

Для людей сандаве, що є нащадками народу, який населяв локацію Амакі 4, не властиві зображення людинобуйволів, хоча роги цих тварин і відіграють важливу роль у деяких їхніх ритуалах. Подібний малюнок трьох істот з великими головами раніше вже знаходили неподалік цієї ділянки, на локації Коло B1 та Коло B2. Тут об'єкти мали посмуговані голови, що може вказувати на якийсь головний убір, а в одному випадку істоти намальовані горизонтально.

Малюнки з Амакі 4 (А), Коло В2 (В) та Коло В1 (С). Maciej Grzelczyk / Antiquity, 2021

Малюнки з Амакі 4 (А), Коло В2 (В) та Коло В1 (С). Maciej Grzelczyk / Antiquity, 2021

Усі ці малюнки загадкової трійці, окрім силуету, об'єднує також лінія, що перетинає всіх трьох істот посередині. А також усі вони стоять, тримаючи руки схожим чином. Археологи сподіваються, що допомогти розібратися із цими малюнками можуть місцеві люди сандаве, які все ще користуються деякими місцями з наскельними малюнками.