У Чилі розмножили зникомий вид жаб

Natural and Cultural History Museum of Atacama Desert

Natural and Cultural History Museum of Atacama Desert

Чилійські природоохоронці досягли перших успішних результатів у відновленні чисельності критично рідкісних жаб, що зараз перебувають на межі зникнення. Трохи більше дюжини особин цих амфібій було врятовано минулого року та переміщено до зоопарку в Сантьяго. Там вони освоїлися й цього місяця відклали майже двісті ікринок, що дає надію на відновлення популяції виду в дикій природі. Таку новину оприлюднили на офіційному сайті парку Метрополітано в Сантьяго.

Що за жаба?

Рід Telmatobius нараховує принаймні 63 окремих види водяних жаб, які населяють водойми Південної Америки від Еквадору до Чилі. Telmatobius dankoi є одним із них. Це невелика, до шести сантиметрів завдовжки жаба, що живе лише у водоймі біля річки Лоа в Чилі. Їхнє природне оселище розташоване в пустелі Атакама, яка є найсухішою на планеті, але на додачу до й так сурових умов, місцеві жителі осушили їхній єдиний потічок задля зрошення сільськогосподарських земель. Врешті це призвело нечисленних чилійських жаб до межі вимирання. Минулого року група науковців відправилася до місця проживання T. dankoi, щоби проаналізувати стан популяції амфібій.

Що там знайшли?

Після прибуття природоохоронці помітили у невеликому, майже пересохлому каналі міста Калама особин жаби Telmatobius dankoi. Близько 600 із них були мертвими, а чотирнадцятеро - ледь живими від зневоднення. У серпні того року їх привезли до зоопарку Сантьяго, щоб спробувати врятувати.

Співробітники зоопарку максимально точно відновили природні умови проживання амфібій та почали програму відновлення їхньої чисельності.

Якими були успіхи захисників?

Чотирнадцятеро жаб успішно призвичаїлися до умов зоопарку та навіть стали розмножуватися. У жовтні цього року вони вперше спарилися та відклали у сумі 180 ікринок. Із деяких вже вилупилися пуголовки.

Зоозахисники дуже задоволені таким, здається незначним, результатом. Вони зуміли не тільки зберегти останніх особин виду, а й допомогти їм розмножитися. Експерти сподіваються, що невдовзі зможуть повернути рідкісних жаб в дику природу. Проте чи не найскладнішим завданням для фахівців буде відновлення зруйнованих природних оселищ T. dankoi, щоб тварин було взагалі куди повертати.