Третя роботизована кінцівка на плечі потримає за вас предмети

Японські інженери у меті розширити можливості людського тіла, причепили собі на передпліччя третю кінцівку з маніпулятором. У складеному вигляді він має довжину у 70 міліметрів, але вміє висуватися на 710 міліметрів, та наприклад, притримувати для вас двері чи книжку. Препринт статті, де вчені поділилися ідеєю свого прототипа доступна на сервісі arXiv.

Ding et al.

Ding et al.

Навіщо нам третя рука?

Хіба вам ніколи не доводилося говорити «рук не вистачає», стосовно своїх двох? Наприклад, коли руки зайняті, а двері зрадницьки закриваються, або коли велика купа речей у руках починає потроху хилитися вбік та от-от почне падати, якщо її не направити на правильний шлях. Імовірно, дослідники з Японського інституту науки і технологій і Токійського університету також задавалися таким питанням і тому розробили AugLimb — компактну роботизовану кінцівку, яка може підтримувати людей при виконанні ними різних завдань.

Більшість існуючих натільних роботів-маніпуляторів призначені для верхніх частин тіла людини, як то плечі або талія. Хоча деякі з цих систем досягли результатів і довели свою корисність, вони, як правило, засновані на громіздкому обладнанні, і їх використання може бути незручним для користувачів. Можна елементарно втомитися від тривалого носіння подібних додатків, а самі вони можуть ускладнювати дії, якщо не використовуються.

Як працює кінцівка?

Прототип прикріплюють на плече у складеному стані — так він важить 640 грамів та має довжину у 70 міліметрів, не враховуючи сам маніпулятор. Ця кінцівка може трансформуватися з компактного стану в розширений з досить великим радіусом дії. AugLimb має 7 ступенів свободи і 1 блок розширення. Захватна частина включає в себе блок висувного механізму з подовжувальним шарніром, захопленням і захопленням-шарніром для повороту захоплення. За допомогою пропонованого механізму агрегат може бути розширений до 250 міліметрів, що в 3,6 раза більше в порівнянні зі складеним станом, а також у 2,5 раза перевищує довжину передпліччя дорослого чоловіка. Судячи з відео, поки кінцівка не вміє швидко реагувати на всі особливості навколишнього середовища, як-то дверний прохід, який виявився завузьким для неї у розкладеному стані. Поки рука керувалася оператором зовні, але вчені планують додати кінцівці можливість отримувати електричні сигнали від м'язів та керуватися подумки.