Торгівля дикими тваринами загрожує новою вірусною пандемією

Індійські дослідники показали, що торгівля дикою природою становить значну загрозу для людей через високий ризик передачі вірусних захворювань від диких тварин до людини. Їхнє дослідження вказує, що чверть диких ссавців, які є об'єктами торгівлі, є носіями 75 відсотків відомих вірусних зоонозних патогенів. Про це вони написали у журналі Current Biology.

Getty

Getty

Звідки ідея для дослідження?

Пандемія коронавірусної інфекції показала, що слід уважніше ставитися та не варто недооцінювати взаємодію людини з дикою природою. Особливе занепокоєння викликає торгівля дикими тваринами, які можуть становити загрозу для здоров'я людської популяції, якщо вже не брати до уваги небезпеку для біорізноманіття від такої діяльності. Всупереч застереженням науковців, щорічно відбувається близько одного мільярда контактів дикої природи з людиною та домашніми тваринами внаслідок незаконної торгівлі дикою природою. Мало досліджень присвячено вимірюванню загрози передачі патогенів від диких тварин до людини через торгівлю. Тому цим питанням зайнялися індійські експерти з охорони природи. У своїй роботі вони зосередилися на вивченні вірусів ссавців, оскільки більшість нових інфекційних захворювань мають саме таку природу й походження.

Як вивчали передачу патогенів від диких тварин?

Спочатку вчені порівняли різні групи диких тварин на предмет їхнього навантаження вірусними зоонозними збудниками захворювань. Серед них виділили ті, якими найчастіше торгують люди: як легально, так і незаконно. Відтак дослідники порівняли отримані результати з вірусним навантаженням диких тварин, не залучених у торгівлі, та домашніх тварин.

Результати показують, що 26,5 відсотків диких тварин у торгівлі є носіями 75,2 відсотка усіх відомих зоонозних вірусних захворювань. Натомість для одомашнених тварин цей показник становить 52 відсотки, а для диких, які не є об'єктами торгівлі — 63 відсотки. Найбільшу загрозу для людини серед тварин, якими активно торгують, представляють примати, китопарнокопитні та хижі тварини. Рукокрилі, гризуни та сумчасті, за передбаченням вчених, також не менше загрожуватимуть вірусними хворобами внаслідок торгівлі в майбутньому, якщо тенденція не зміниться.

Таким чином автори роблять висновок про те, що торгівля дикою природою пов'язана зі значним ризиком передачі вірусних інфекцій тварин людині, у порівнянні з торгівлею домашніми тваринами та ризиком від диких тварин, не залучених у масовій торгівлі.

Утім, науковці не наполягають на повній забороні торгівлі дикою природою. Це призвело би тільки до зростання незаконної браконьєрської діяльності. Натомість вони радять зосередитися на скороченні в обігу кількості хоча б тих тварин, які є носіями найбільшої кількості зоонозних вірусних збудників: гризунів, кажанів, приматів, парнокопитних, хижих та сумчастих.

зоонозних
Притаманні тваринам, але з потенціалом передачі до людини.