Темпи танення льоду зросли майже на шістдесят відсотків з 1990-х років

За допомогою супутникових спостережень та моделювань дослідники проаналізували втрати льоду в період з 1994 по 2017 роки. Це дозволило встановити масу криги, що розтанула, та оцінити темпи цього процесу. Відповідна стаття доступна у журналі The Cryosphere.

dferrandizmont / unsplash

dferrandizmont / unsplash

Що відомо про танення криги?

Коливання в крижаному покриві Землі спричинені нагріванням атмосфери та океанів. Вони значно впливають на глобальний рівень моря, атмосферну циркуляцію та ресурси прісної води. Кріосферу Землі створюють льодовикові щити Гренландії та Антарктики, гірські льодовики, а також морський лід Арктики та океану навколо Антарктиди. Полярні крижані покриви містять понад 99% (30 мільйонів кубічних кілометрів) прісноводного льоду Землі на суші, і навіть незначні їхні втрати піднімають глобальний рівень моря, збільшуючи повені в прибережних районах та порушуючи океанічні течії. На сьогодні ці втрати відповідають верхнім діапазонам сценаріїв кліматичного потепління, прогнозованих Міжурядовою групою експертів з питань зміни клімату, які передбачають підняття рівня моря на 42 сантиметри до 2100 року внаслідок танення льоду.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники поєднали супутникові спостереження за зміною льодовикового покриву, льодовикового шельфу, льодовиків та морської криги з оцінками кількісних моделей, щоб дізнатися більше про танення льоду глобально та у різних регіонах.

Зміни у товщі льоду в Південній (а) та Північній півкулі (b). Thomas Slater et al.

Зміни у товщі льоду в Південній (а) та Північній півкулі (b). Thomas Slater et al.

Вони виявили, що кріосфера Землі втратила 28 трильйонів тонн льоду між 1994 і 2017 роками. Тобто, темпи втрат зросли від 0,8 до 1,2 трильйонів тонн на рік. Найбільше пришвидшились втрати льодовикових покривів Антарктики та Гренландії. Втрата наземного льоду за цей період призвела до того, що рівень моря піднявся на 34,6 міліметри, а втрата морського льоду спричинила зменшення планетного альбедо, опріснення та охолодження океанів. Загальна швидкість втрат льоду зросла на 57% за останні 24 роки у порівнянні з 1990-ми роками. Переважна більшість втрат льоду на Землі є прямим наслідком потепління клімату, спричиненою діяльністю людини.

Наслідки глобального потепління дійсно яскраво помітні у регіонах, які досліджували вчені. Так, Арктика вже почала перехід до нового типу клімату, а у 2020 році море Лаптєвих вперше не покрилося кригою в кінці жовтня. Розібратися у тому, що відбувається з кліматом, дозволить наш матеріал «Глобальне потепління — не міф?» А матеріал «Коли Земля була сніжкою» дозволить поностальгувати за снігом і дізнатися, яку роль він відіграв у розвитку нашої планети.