Темна ріка під Гренландією може простягатися на тисячу кілометрів

Згідно з дослідженням японських та норвезьких вчених, під Гренландією може протікати величезна ріка, що живиться талим льодом. Вона може простягатися на тисячу кілометрів під льодовиковим щитом на глибині близько 500 метрів нижче рівня моря у цілковитій пітьмі, через що названа Темною рікою. Дослідження опубліковане у журналі The Cryosphere.

Як знайшли ріку?

Попередні радіолокаційні дослідження показали, що корінна порода Гренландії похована під двома чи навіть трьома кілометрами криги. Однак ця методика не дозволяла ретельно вивчити підлідну долину острова, тож місцями на загальній карті залишалися пробіли. Хоча дослідження виявило фрагменти основи, чия форма наштовхнула науковців на думку, що під льодовиком Гренландії може протікати велика ріка. Її назвали Темною, оскільки на такій глибині вона повинна протікати у повній пітьмі. Згодом науковці використали технологію математичного моделювання, щоб заповнити пробіли, змінюючи параметри глибини. Результати вказали на наявність довгої сегментованої долини, по якій вода просто не могла би протікати. Водночас підвищення, які перешкоджають протіканню ріки, з’явилися лише в місцях, де пробіли заповнювалися моделюванням, тож вони можуть і не відображати реальну ситуацію. У новому дослідженні вчені з Університету Хоккайдо провели теоретичний експеримент, досліджуючи можливість того, що рельєф долини дозволяє протікати під льодом довгій річці.

Як вивчали це питання?

Вчені провели численні моделювання для порівняння динаміки води на півночі Ґренландії з сегментацією долин та без неї. Результати вказують, що за умови, якщо долина є відкритою, Темна ріка починається десь із середини Гренландії, де утворена внаслідок танення льодовика, а впадає до фіорду Петермана на північному заході острова. Загальна довжина водойми у такому разі складає близько 1 000 кілометрів. Можливість існування ріки, як показали досліди, з’являється лише за умови відсутності перешкоди у вигляді фрагментації. В інших випадках суттєвих змін у ландшафті та динаміці води не простежується.

Ймовірна долина та Темна ріка в Гренландії. Chambers et al. / The Cryosphere, 2020

Ймовірна долина та Темна ріка в Гренландії. Chambers et al. / The Cryosphere, 2020

Але автори зазначають, що навіть у такому разі залишається певна невизначеність. Наприклад, незрозуміло, скільки води може протікати вздовж долини - можливо, вона знову замерзає на певному шляху до фіорду або ж вільно витікає з острова. За умови вільного протікання моделювання припускає, що вона таки проходить безперешкодно через усю територію. Також вона, ймовірно, протікає на глибині близько 500 метрів нижче рівня моря, а не 100, як припускали дотепер.

Якщо під час майбутніх аерокартографувань підтвердиться наявність Темної ріки, то це означатиме, що наука вийшла на новий рівень моделювання льодовикового щита Гренландії. Це може допомогти краще передбачати зміни, що відбуватимуться внаслідок глобального потепління. Раніше вчені повідомляли, що танення льодовикового щита Гренландії сягнуло точки неповернення - крига скорочується так швидко, що навіть припинення зміни клімату не спинить його танення ще протягом деякого часу.


Фото в анонсі: Annie Spratt / Unsplash