Танення Ґренландії підніме рівень моря на 18 сантиметрів до 2100 року

Дослідники з’ясували, що внаслідок танення Ґренландського льодовикового щита рівень моря підніметься на 18 сантиметрів до кінця століття, про що вони пишуть у журналі Nature Communications. Це на 7,9 сантиметрів більше за попередні оцінки.

Tatiana Ro / flickr

Tatiana Ro / flickr

Що відбувається з Ґренландським льодовиковим щитом?

Льодовиковий щит Ґренландії є другим за розміром після Антарктики та займає площу в 1,7 мільйонів квадратних кілометрів. Як і більшість систем Землі, цей регіон також відчуває наслідки глобального потепління. Через танення льоду він став найбільшим одиничним джерелом підняття рівня моря. Близько 60% цього внеску зумовлено посиленням стоку поверхневих вод. Майбутні показники втрати маси щитом сильно залежать від того, наскільки підвищиться глобальна температура. Таким чином, танення Ґренландського льодовикового щита залежить від антропогенних викидів парникових газів, а також ряду регіональних факторів, таких як зміна альбедо поверхні, ріст льодовикових водоростей, зворотний зв’язок від хмар та зміна циркуляції атмосфери.

Яке дослідження провели вчені?

Попередня глобальна кліматична модель (Climate Model Intercomparison Project 5th Phase, або CMIP5) демонструвала підвищення середньої температури в Арктиці за різних сценаріїв викидів. Остання модель CMIP6 також враховує додаткові фактори, як-от взаємозв’язок різних систем Землі, та більш чутлива до атмосферних парникових газів. Згідно з нею, протягом двадцять першого століття очікується більше підвищення температури.

Порівняння двох сценаріїв танення Ґренландського льодовикового щита. Université de Liège / X.Fettweis

Порівняння двох сценаріїв танення Ґренландського льодовикового щита. Université de Liège / X.Fettweis

Дослідники вирішили перевірити, яким буде стан Ґренландського льодовикового щита згідно з цією моделлю. Виявилося, що внесок танення льоду цього регіону у підвищення рівня моря може бути більшим і швидшим, ніж вважалося раніше. Так, внаслідок танення Ґренландського льодовикового щита рівень моря підніметься на 17,8 сантиметрів до кінця століття, що на 7,9 см більше, ніж у попередніх моделюваннях. Вчені вказують, що згідно з цією моделлю глобальна температура збільшиться на 0,6 градусів Цельсія, а в Арктиці підвищення становитиме 1,3 градусів за Цельсієм. Це і буде основною причиною танення льоду у регіоні.

Арктика є одним з найбільш чутливих до підвищення температури регіонів у світі. Танення літньої морської криги тут ще більше посилить глобальне потепління. Вчені встановили, що Арктика вже перейшла до нового кліматичного режиму. Зокрема, у 2020 році море Лаптєвих вперше не покрилося кригою в кінці жовтня. Детальніше про те, що відбувається з кліматом і чи існують способи цьому зарадити, читайте у нашому матеріалі «Глобальне потепління — не міф?»