Створено прототип вакцини на основі гідрогелю

Дослідники Стенфордського університету створили прототип вакцини в основі яких не рідина, як зазвичай, а гідрогель. Випробування гідрогелевої ін’єкції на мишах показали що така вакцина довше активна в організмі хазяїна та дозволяє довше і більше виробляти антитіл проти збудників захворювань. Дослідження опублікували у журналі ACS Central Science.

Що не так зі звичайними вакцинами?

Вакцини працюють завдяки тому, що піддають імунну систему хазяїна впливу знешкоджених збудників захворювань або їхніх частин - антигенів. Тоді імунна система відповідає на втручання виробленням специфічних антитіл для їхнього знешкодження. Тож, коли до організму потрапить справжній збудник, він уже матиме готову зброю проти них. Але не всі вакцини однаково ефективні. Частково причиною цього є період, протягом якого вони активні в організмі. Зазвичай, антигени в рідких вакцинах діють на організм лише один-два дні, а при реальній інфекції антитіла виробляються протягом двох-трьох тижнів. Вчені зі Стенфордського університету запропонували свій спосіб, як подовжити активність вакцин в організмі після щеплення - за допомогою гідрогелю.

Як його використали?

Науковці створили прототип гідрогелю із наночастинками біосумісного полімеру. Його згодом змішали із вірусними антигенами та ад’ювантом - допоміжною речовиною, яка стимулює активність імунної системи.

Яка його ефективність?

Досліди з новим препаратом провели поки що на лабораторних мишах, яким вкололи суміш під шкіру. Ін’єкція викликала місцеве запалення, яке притягувало до себе імунні клітини, та повільно виділяла антигени з ад’ювантом протягом декількох днів. У результаті ці тварини за довший час виробили більше антитіл, ніж миші, що отримали звичайні щеплення. Що важливіше, вироблені після гідрогелю антитіла мали приблизно в тисячу разів більшу спорідненість до антигенів, у порівнянні з антитілами після стандартної імунізації. Далі науковці перевірятимуть, наскільки вакцина на основі гідрогелю захищає хазяїна від специфічних захворювань.