Відбувся успішний запуск місії NASA з вивчення троянців Юпітера

NASA успішно запустили свою міжпланетну станцію «Люсі». З мису Канаверал вона відправилась досліджувати шість захоплених Юпітером троянських астероїдів та стане першою місією, яка здійснить обліт Землі із зовнішньої частини Сонячної системи. Запуск стався о 12:34 за київським часом, трансляцію якого NASA вело на YouTube.

NASA

NASA

Названа на честь австралопітека Люсі, також із відсиланням до пісні Бітлз «Lucy in the Sky with Diamonds», місія Lucy («Люсі») покликана вивчати «діаманти у небі» - троянські тіла близ Юпітера. Це примітивні тіла, що перебувають з ним у резонансі 1:1, та які містять у собі свідчення того, як формувалася Сонячна система. Гравітаційні сили планети і Сонця змушують їх завжди лишатися або попереду, або позаду гіганта, а різні та неоднорідні спектри змушують астрономів шукати пояснення їхньому походженню.

Тому 2015 року у рамках програми NASA Discovery з'явилася ідея «Люсі», яка перевірить, звідки до Юпітера притягнуло троянців, як Сонячна система переживала гравітаційні потрясіння у своїй ранній історії, а також спробує принести більше інформації про те, як формуються планети. Для цього у неї є мультиспектральна і з високою роздільною здатністю камери, а також спектрометри, які працюють у видимому і інфрачервоному діапазонах.

«Люсі» розгортає свої семиметрові сонячні панелі / NASA’s Goddard Space Flight Center

«Люсі» розгортає свої семиметрові сонячні панелі / NASA’s Goddard Space Flight Center

Також з собою «Люсі» везе власну часову капсулу, в яку потрапили повідомлення від різних діячів культури, і науки, цитати з пісень. А також схема, що показує положення планет на момент запуску станції.

NASA / SwRI / LM

NASA / SwRI / LM

Вона стане першим космічним кораблем, який відвідає астероїди у цьому регіоні, та першим здійснить обліт Землі з зовнішньої частини Сонячної системи. Першим її об'єктом стане астероїд головного поясу (52246) Дональдджохансон (названий на честь антрополога, який знайшов австралопітека Люсі!). Більше про маршрут місії ми розповідали у новині про готовність «Люсі» до запуску, а про троянців і греків Юпітера детальніше можна почитати у нашому матеріалі «Малі тіла Сонячної системи і де їх шукати».


Фото в анонсі: NASA