Споживання кави та чаю пов'язали зі зменшенням ризику інсульту й деменції

Китайські вчені показали в дослідженні, що споживання кави та чаю пов'язане зі зниженням ризику інсульту та деменції, зокрема постінсультної деменції. Як з'ясувалося, найменший ризик цих захворювань супроводжується при споживанні обох видів напоїв: 2-3 чашки кави з 2-3 чашками чаю на день пов'язані зі зменшенням ризику інсульту та деменції у середньому на 30 відсотків. Про це зазначається у журналі PLOS Medicine.

GIPHY

GIPHY

Як можуть бути пов'язані кава та чай із деменцією?

Кава та чай є одними із найпопулярніших напоїв в усьому світі. А ще корисними. Раніше цього року вийшло дослідження, що вказало на каву як напій, що може захищати печінку від хронічної хвороби. Але крім цього дослідження показали, що кава має нейропротекторні властивості, і її споживання пов'язане, наприклад, зі зниженим ризику хвороби Паркінсона. Чай теж продемонстрував нейропротекторну дію, наприклад, вберігаючи клітини від оксидативного стресу, перешкоджаючи запаленню та накопиченню бета-амілоїду в мозковій тканині. Вчені також знайшли вагомий зв'язок між споживанням кави та чаю окремо та зменшеним ризиком набуття деменції. Але мало що відомо про сукупний вплив при вживанні обох цих напоїв на здоров'я мозку. Вчені з Тяньцзіньського медичного університету провели аналіз з метою з'ясувати, як комбінація чаю та кави пов'язана з ризиком деменції та інсульту, зокрема післяінсультної деменції.

Як вивчити наявність і характер зв'язку між кавою та чаєм і деменцією?

Для пошуку відповідей науковці звернулися до обширної бази даних UK Biobank, яка містить інформацію про більш ніж 500 тисяч жителів Великої Британії віком від 39 до 74 років, за якими слідкували понад десять років. У цьому дослідженні використали дані лише про людей, що старші за 50 років, оскільки саме вони найбільш схильні до інсультів та деменції, звузивши вибірку до 365 682 учасників. Увагу зосередили на інформації, що учасники надали стосовно випивання кави та чаю. Наприклад, скільки чашок обох напоїв випивають на день. Відтак результати аналізу звичок зіставили із тим, у кого з учасників протягом наступного періоду спостереження, який тривав у середньому 11,4 року, виник інсульт, деменція або обидва стани. Додатково вчені зробили поправки на вік, стать, дохід, рівень освіти, наявність шкідливих звичок та хронічних захворювань, а також дієту, серед іншого.

Скільки кави й чаю можна пити безпечно й корисно для мозку?

Дослідники справді виявили зв'язок між споживанням кави та чаю — поодинці або в комбінації — і ризиком інсульту й деменції. Випивання 2-3 чашок кави на день, 3-5 чашок чаю на день або їх комбінації (4-6 чашок загалом) пов'язали з меншим ризиком настання інсульту та деменції за час дослідження, у порівнянні з тими, хто не вживає ці напої. 2-3 чашки кави або 3-6 чашок кави та чаю на день також пов'язали із найменшим ризиком постінсультної деменції. У підсумку, найменші ризики супроводжуються комбінацією двох напоїв: 2-3 чашки кави разом із 2-3 чашками чаю на день пов'язали із меншим на 32 відсотки ризиком інсульту та на 28 відсотків меншим ризиком деменції, у порівнянні з тими, хто відмовляється від цих напоїв.

Споживання кави та чаю виявилося більше пов'язаним зі зменшенням ризику інсульту загалом та ішемічного інсульту зокрема, але не геморагічного. Так само у випадку з деменцією, напої мали сильніший зв'язок зі зниженим ризиком деменції загалом та судинної деменції зокрема, але не хвороби Альцгеймера. Окремо чай виявився не пов'язаним із меншим ризиком постінсультної деменції, на відміну від вживання кави самостійно або в комбінації з чаєм.

Водночас дослідження потребує подальших уточнень через наявні обмеження, що не дають змогу застосувати результати щодо загальної популяції. Приміром, неоднозначності щодо об'ємів чашок, можливі зміни у споживанні кави та чаю в процесі спостереження, які не включені в базу даних, могли вплинути на ризики інсульту й деменції. Крім цього, більшість учасників дослідження є білими британцями, схильними до здорового способу життя та із переважно благополучних щодо соціально-економічного стану регіонів, що може призводити до недооцінювання поширеності та частоти інсульту й деменції в загальній популяції.