SpaceX вивела на орбіту український супутник «Січ-2-30»

Компанія Ілона Маска SpaceX у рамках місії Transporter-3 вивела на орбіту український супутник «Січ-2-30». Запуск стався 13 січня о 17:15. Разом із українською розробкою на борту ракети-носія Falcon 9 з американського космодрому у космос відправилися ще 104 апарати. Трансляція запуску доступна на каналі SpaceX у YouTube.

Супутник «Січ-2-30» розробляли у рамках Національної космічної програми України у конструкторському бюро у Дніпрі «Південне». Спершу він мав назву «Січ-2-1», але потім до дня 30-річчя Незалежності України був перейменований у «Січ-2-30». За даними конструкторського бюро, загальна вага супутника становить 170 кілограмів та 40 кілограмів корисного навантаження. Термін його активного використання оцінюють не менш ніж у п'ять років. За цей час він спостерігатиме за Землею у видимому й інфрачервоному діапазонах, надсилатиме цифрові фото поверхні планети та досліджуватиме її іоносферу.

КБ «Південне»

КБ «Південне»

На навколоземну орбіту «Січ-2-30» вивела розроблена компанією Ілона Маска SpaceX ракета-носій Falcon 9 з космодрому на мисі Канаверал о 17:15. Поруч з українським супутником на борту знаходяться ще 104 космічні апарати, у тому числі й мікросупутники CubeSats і PocketQubes. Запуск відбувся у рамках місії з масового виведення супутників Transporter-3. Falcon 9 раніше запускала Crew Demo-2, ANASIS-II, CRS-21, Transporter-1 та п'ять місій Starlink.

На висоті 548 кілометрів «Січ-2-30» успішно відокремився від розгінного блоку ракети та потрапив на свою цільову орбіту. Після розділення ступенів SpaceX посадила перший щабель Falcon 9 у зоні приземлення LZ-1 на мисі Канаверал.

Виведення «Січ-2-30» є першим кроком на шляху виконання реалізації планів, визначених, зокрема, проєктом Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, яка передбачає створення вітчизняного космічного угруповання супутників для космічного спостереження і спільної роботи з європейською системою COPERNICUS.

Це перший за десять років запуск для України. До нього 17 серпня 2011 року на ракеті-носії «Дніпро» на навколоземну орбіту відправився супутник «Січ-2», який працював у п'яти спектральних діапазонах. Згідно з повідомленням Державного космічного агентства України, 12 грудня 2012 року зв'язок з космічним апаратом обірвався через втрату енергопостачання.


Фото в анонсі: NASA / Twitter