SpaceX провів перший тестовий висотний політ прототипа Starship. Ракета розбилася при посадці

Прототип SN8 багаторазової системи космічного запуску Starship здійснив тестовий висотний політ, піднявшись на висоту 12.5 кілометрів. Ракета розбилася при посадці. Трансляція події відбувалася на YouTube-каналі SpaceX.

SpaceX / YouTube

SpaceX / YouTube

Що таке Starship?

Starship — це система космічного запуску, що складається з космічного корабля Starship, який одночасно слугує і її другим ступенем, а також ракети Super Heavy. Система призначена для перевезення як екіпажу, так і вантажу до орбіт Землі, Місяця, Марса та поза ними. Усі її частини можна використовувати повторно. Так, ракета Super Heavy після виведення корабля на орбіту буде відокремлюватися від нього і повертатися на поверхню біля місця запуску. Залежно від місії, космічний корабель буде перебувати на орбіті Землі або дозаправлятися на ній, щоб продовжувати рух до Місяця чи Марса. Очікується, що Starship буде найбільш потужною системою космічного запуску, що коли-небудь розроблялася, та зможе виводити на орбіту Землі корисне навантаження понад 100 тонн.

Як пройшов тестовий політ?

SN8 піднявся на висоту 12,5 кілометрів, а потім, використовуючи аеродинамічні щитки, зайняв горизонтальне положення та почав спускатися. Перед посадкою, використовуючи комбінацію своїх двигунів та щитків, SN8 знову перевернувся, почав опускатися на поверхню вертикально та вибухнув, торкнувшись платформи. Ілон Маск пояснив у Твіттері, що це сталося через низький тиск у резервуарі для палива, який призвів до занадто високої швидкості приземлення. Не дивлячись на невдалу посадку, він оцінив тестовий політ позитивно. Усього політ тривав 6 хвилин та 42 секунди.

Яка мета цього тесту?

Висотний політ призначався для тестування цілого ряду характеристик Starship: як працюють його двигуни, як витрачається паливо, як він здійснює маневри.

У 2020 році SpaceX вже провів два пробні польоти на низькій висоті для попередніх прототипів Starship: SN5 і SN6. Загалом, двигуни системи пропрацювали 16000 секунд під час 330 запусків, включаючи численні статичні запалення. Наступний прототип Starship, SN9, вже майже готовий перейти до випробувань.