Собаки віддають перевагу іграшці незалежно від реакції на неї власників

Угорські науковці з’ясували, що собаки звертають увагу на вибір своїх хазяїнів, однак не послуговуються ним при вчиненні власного вибору. На це вказують досліди, в яких собак просили принести іграшку або браслет на вибір після того, як їхні власники реагували на предмети з огидою або ж радістю. У будь-якому разі собаки завжди приносили свою іграшку, однак дивилися на неї довше, якщо господар реагував на неї приязно. Дослідження опубліковане у журналі Frontiers in Psychology.

Роль сигналів для соціальних тварин

Розуміння сигналів, що їх подають представники свого виду є важливим для соціальних тварин. Воно забезпечує уникнення небезпеки, пошук харчування та партнера для розмноження. Приміром, люди вже у шестимісячному віці можуть розуміти емоції людей по виразу обличчя, а вже у півтора року розуміють бажання та наміри інших. Вчені з Університету Лоранда Етвеша в Будапешті припустили, що розуміння сигналів може мати велику роль і під час міжвидової комунікації. Вони повели досліди з собаками — тваринами, що, мабуть, найбільше часу проводять поруч з людьми — прагнучи з’ясувати реакцію тварин на вибір людини.

Які досліди провели вчені?

Спочатку вчені на невеликій групі тварин дослідили, якому предмету собаки віддаватимуть перевагу — собачій іграшці або ж браслету. І, звісно, у всіх випадках іграшка привертала більше уваги. Після цього господарі собак демонстрували приязний вираз обличчя, споглядаючи браслет, і проявляли огиду до іграшки. Тоді вони віддали команду своїм улюбленцям взяти предмет, але без вказівок, який саме. Усі собаки приносили господарю іграшку.

У другому досліді умови були такі ж, як і в попередньому, лише з однією відмінністю. Цього разу іграшку та браслет клали на платформу так, щоб тварина могла бачити предмети та наближатися до них, але не могла дотягнутися до них. З’ясувалося, що коли хазяїн проявляв радісні емоції до іграшки, то їхні собаки дивилися на неї набагато довше, ніж на браслет. Коли ж людина більше раділа браслету, то собаки однаково довго дивилися на обидва предмети.

Про що це говорить?

Попри те, що собаки кожного разу віддавали перевагу іграшці, вони не залишають реакцію людини не поміченою. Це дослідження вперше демонструє, що собаки реагують на вибір своїх господарів, хоча все одно беруть свою улюблену іграшку, коли в зоні досяжності. Водночас науковці не знайшли доказів того, що собаки розуміють суб’єктивність бажань, тобто, що різні люди можуть по різному ставитися до одного ж об’єкту, як це властиво для півторарічних дітей. Або ж тварини можуть не розуміти, що віддаючи перевагу об’єкту, людина цим пропонує її собаці.


Фото в анонсі: sweetpagesco / unsplash