Собаки продемонстрували усвідомлення свого тіла

Угорські етологи продемонстрували, що для собак властива саморепрезентація, і вони розуміють зв'язок між їхнім власним тілом та середовищем. Досліди показали, що собаки можуть усвідомлювати своє тіло як перешкоду, що в людей є одним із основних проявів самосвідомості. Дослідження оприлюднили в журналі Scientific Reports.

Rita Lenkei / ELTE

Rita Lenkei / ELTE

Що таке саморепрезентація?

Під саморепрезентацією можуть розуміти здатність зберігати в ментальній моделі особи інформацію про себе. Наприклад, у віці кількох місяців люди можуть відрізнити рухи своїх кінцівок від тих, що, наприклад, показані у відеозаписі. Це один із найперших та найголовніших проявів самосвідомості у людей. Тож це може бути першим етапом до формування складної саморепрезентації також в еволюційному плані в інших тварин внаслідок їхніх екологічних потреб, вважають деякі вчені. Етологи з Університету Етвеша Лоранда вирішили дослідити наявність саморепрезентації у собак, які довгий час поділяють з нами середовище існування.

Яке дослідження провели?

В усіх експериментах усього узяли участь 32 собак різних порід та статей. Вчені навчили їх команди, по якій тваринам необхідно було віддати іграшку. Але в деяких випадках вона була прикріплена до килима, на якому сидів собака. Тож для того, щоб виконати команду, необхідно спочатку встати з килима, взяти іграшку та принести її разом із килимом. Це вимагає розуміння зв'язку між власним тілом, яке заважає виконати прохання, та килимом. Подібне завдання не вдається виконати дітям до 18-24 місяців. В інших випадках дослідники прикріплювали іграшку до землі, тож її неможливо було віддати, навіть якщо собака встане.

Як впоралися із завданням собаки?

У першому завданні, де іграшка була прикріплена до килима, приблизно 80 відсотків собак вставали з килима перш ніж узяти запрошений предмет. Коли ж іграшка була прикріплена до землі, то таку поведінку демонстрували вже лише 50 відсотків піддослідних. Тобто деякі собаки схильні вставати лише тоді, коли це справді необхідно.

Автори вважають, їхнє дослідження свідчить про розуміння собаками свого тіла та того, що вони можуть бути фізичною перешкодою для виконання якоїсь дії. Проведене тестування пов'язують з експериментом із дзеркалом для виявлення самосвідомості. Під час нього на тварину ставлять мітку так, щоб її можна було розгледіти лише в дзеркалі. Якщо тварина, побачивши себе, намагається стерти мітку, то вважають, що вона усвідомлює своє віддзеркалення, а не сприймає за іншу тварину за склом. Собаки є першими, які цей тест із дзеркалом не пройшли, однак впоралися із тестом «тіло як перешкода».На думку вчених, це означає, що до вивчення самосвідомості у тварин потрібно підходити обґрунтованіше, з урахуванням екологічних особливостей та когнітивної складності виду.