Собаки приревнували власників після уяви їхньої взаємодії з іншим собакою

Досліди новозеландських науковців підтвердили здатність собак відчувати ревнощі. Під час експериментів собаки демонстрували суттєво більше невдоволення, коли їхні господарі взаємодіяли із потенційним собакою-суперником, навіть коли не бачили саму взаємодію, ніж із неживим об'єктом. Результати оприлюднили у журналі Psychological Science.

Regine Tholen / Unsplash

Regine Tholen / Unsplash

У чому тут новина?

Багато власників собак із упевненістю можуть сказати, що їхні чотирилапі улюбленці здатні відчувати ревнощі. Варто тільки приділити увагу якійсь іншій тварині, як собаки можуть почати неслухняно поводитися, демонструючи своє незадоволення — скавучати, тягнути за повідець тощо. Але те, що ми сприймаємо за начебто загальноприйнятий факт, не завжди знаходить підтвердження в наукових експериментах. Так само може бути з ревнощами. Вони притаманні людям і вимагають розвиненого самоусвідомлення. Дотепер вченим було невідомо, чи насправді властиве це відчуття собакам, або ж ми сприймаємо за їхній прояв ревнощів дещо інше. Ось чому науковці з Університету Окленду зацікавилися цим питанням та взялися досліджувати собачу ревність.

Як вивчали собак?

Дослідження провели на 18 собаках, середній вік яких склав 4,6 року. Їх утримували так, щоб вони могли спостерігати, як їхній власник взаємодіє з іншим собакою, конкретно у цьому випадку — з дуже реалістичним муляжем собаки. Під час експериментів штучний собака відігравав роль потенційного суперника піддослідних собак. Як контрольний стимул вчені використали простий флісовий циліндр, який навряд чи міг би стати причиною ревнощів при взаємодії з ним хазяїна.

Спочатку муляж собаки розташовували перед власником піддослідного собаки так, щоб останній міг їх бачити разом. Потім перед собакою експериментатори розміщували бар'єр, щоб він не міг бачити потенційного суперника. Тоді господарів просили вдати, що вони гладять та хвалять іншого собаку. Ці ж дії повторили з використанням флісового циліндра, але з муляжем собаки в 1,5 метра від власника та відсутністю бар'єра перед піддослідним собакою.

Як зреагували собаки в дослідах?

Хоча в перших дослідах собаки не могли бачити безпосередньо, як їхні хазяїни пестять потенційного суперника, вони з силою тягнули за повідець та намагалися вирватися до власника. Однак коли замість реалістичного муляжу використовували циліндр, собаки значно менше тягнули ремінь.

Психологи зазначають що собаки продемонстрували три ознаки ревнощів, притаманні людині. По-перше, ревнощі проявилися лише тоді, коли власники взаємодіяли з потенційним суперником, а не абстрактним об'єктом. По-друге, ключову роль зіграла саме взаємодія, а не просто присутність конкурента. По-третє, ревнощі виникали навіть тоді, коли взаємодія відбувалася поза полем зору собак, в їхній уяві. Тому вчені висновують, що собакам справді може бути притаманне відчуття ревнощів, і це знання може допомогти краще піклуватися про своїх улюбленців. Але разом із тим вони наголошують, що необхідно провести ще додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи ревнують собаки так само, як це робимо ми.