Собачі та людські риси особистості пов'язали зі схожими розладами поведінки

Собаки тривалий час використовуються як моделі в дослідженні психіатричних розладів, хоча залишалося незрозумілим, наскільки відбивається в них притаманна людям асоціація рис особистості та порушень поведінки. Як показала нова робота фінських вчених у журналі Translational Psychiatry, собачі риси особистості справді порівнянні із деякими людськими, зокрема в психопатологічних проявах, із якими пов'язані. Наприклад, собаки із сильною невпевненістю, яка аналогічна невротизму, частіше мають поведінкові розлади, схожі на людську тривожність.

Unsplash

Unsplash

Про які риси особистості йде мова і до чого тут собаки?

Навколо теми особистості і в психології, і в психіатрії є багато розбіжностей у поглядах фахівців. Але переважно науковці підтримують модель наявності в людини п'яти основних рис особистості, які є успадковуваними та мають нейробіологічну основу. До так званої великої п'ятірки входять невротизм, екстраверсія, доброзичливість, сумлінність та відкритість досвіду. Серед них високий невротизм, тобто схильність до негативних емоцій та надмірної реакції на несприятливі умови, найбільше пов'язаний із ментальним здоров'ям. Його пов'язують із вразливістю до таких психічних порушень як розлади настрою та тривожність. Натомість вищі рівні доброзичливості та сумлінності, навпаки, пов'язані з меншим ризиком ментальних порушень.

Значну частину знань про психічні патології вчені отримують завдяки дослідам на собаках. Ці чотирилапі мають схожу на нашу соціальну поведінку та розлади психіки, багато з яких розвиваються за подібним механізмом, а також, живучи поряд із нами, вони перебувають у подібному середовищі. А проте, зв'язок між рисами особистості та поведінковими розладами, як-от агресивністю, страхом або імпульсивністю, які часто пов'язані і з психопатологіями, не вивчався у собак. Вчені з Університету Гельсінкі взялися це виправити.

Як побачити справжню особистість собаки?

Науковці спочатку підготували онлайн опитувальник з іншого дослідження для власників собак, де серед 63 питань запрошувалася інформація про здоров'я та пов'язані з поведінкою аспекти улюбленців. Приміром, як тварина реагує на грім, незнайомців та інших собак, чи легко прикувати до чогось її увагу, як їй вдається самоконтроль тощо. Загалом вони зводилися до виявлення у собак семи основних факторів особистості, частина з яких має аналоги у великій п'ятірці: невпевненість (невротизм), енергійність (екстраверсія), зосередженість (сумлінність), агресивність/домінантність (протилежність доброзичливості), соціальність стосовно людей і соціальність стосовно собак (обидві мають подібність із доброзичливістю та екстраверсією) та наполегливість.

Після відсіювання непідхожих даних, науковці отримали відповіді стосовно 11 360 собак 316 порід. Відтак дані піддали підтверджувальному факторному аналізу та моделюванню структурними рівняннями, завдяки чому змогли зіставити окрему рису особистості із небажаною поведінкою чотирьох типів — спричиненою страхом поведінкою (внаслідок самотності, страху висоти тощо), пов'язаною зі страхом агресією (наприклад, спрямоване на незнайомців гавкання), агресією (як-от неприязнь чужих собак), імпульсивністю/гіперактивністю. Так вчені з'ясовували, чи схожий зв'язок собачих рис особистості й небажаної поведінки зі зв'язком людських рис особистості та патологічної поведінки.

Наскільки подібні люди зі своїми чотирилапими друзями?

Кожна риса особистості собаки виявилася пов'язаною зі щонайменше двома типами небажаної поведінки, а соціальність щодо собак та особливо невпевненість були пов'язані з усіма небажаними рисами поведінки. Помітно сильною здається асоціація сильної невпевненості, яка схожа з людським невротизмом, зі спричиненою страхом поведінкою, яку автори уподібнюють до тривожності та суму в людей. Водночас собаки із низькою зосередженістю та високою енергійністю частіше мали поведінкові проблеми, основані на імпульсивності, що нагадує прояви синдрому гіперактивності й дефіциту уваги у людей. Агресивність/домінантність, що не дивно, сильно асоціювалася із агресією. При цьому в людей нестача доброзичливості теж пов'язана із розладами, що характеризуються агресивною поведінкою.

Таким чином, дослідження свідчить, що собачі риси особистості справді пов'язані з небажаними поведінковими рисами, і при цьому вони значною мірою схожі на зв'язок людських рис особистості та психопатологічних ознак. Можливо, за розвитком цих патологічних станів у собак і людей стоять однакові генетичні й нейробіологічні механізми. А це значить, що використання собак як моделей при вивченні людської психіки є доцільним, підсумовують автори.