Смакові рецептори вампірів виявилися чутливими до гіркого

Німецькі біологи продемонстрували, що у вампірів наявні рецептори, здатні розпізнавати гіркий смак. Досліди показали, що рецептори, зокрема, чутливі до гірких на смак солей. Але наразі роль, яку вони відіграють у цих тварин, невідома. Результати опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Acatenazzi / Wikimedia Commons

Acatenazzi / Wikimedia Commons

Які смаки відчувають вампіри?

Кажани вампіри, як і годиться тварині з такою назвою, харчуються кров'ю інших тварин. Можливо, через це у них відсутні смакові рецептори, здатні реагувати на солодкий смак, які притаманні кажанам, що харчуються фруктами. Водночас, як не дивно, вампіри мають гени, що відповідають за формування рецепторів гіркого смаку, хоча більшості інших кажанів вони не властиві. Здатність відчувати гіркий смак вважають пристосуванням, що попереджає ссавців про ризик поїдання якоїсь отруйної їжі. Але оскільки вампіри живляться такою високоспецифічною їжею як кров, то незрозуміло, чи допомагає це кажанам якось обирати жертву. Науковці з Мюнхенського технологічного університету вирішили дослідити, чи взагалі можуть рецептори вампірів реагувати на гіркі речовини.

Які досліди провели вчені?

Науковці провели дослідження з трьома наявними у звичайного вампіра Desmodus rotundus рецепторами гіркого смаку. Досліди головним чином проводилися «в пробірці» на культурі клітин. Вчені внесли послідовності ДНК, які кодують кожний із рецепторів гіркого у кажанів, у культуру людських клітин нирок, що часто використовуються при вивченні смаку.

Тоді дослідники стали додавати до культур різні хімічні речовини з гірким смаком та реєструвати, як реагують окремі рецептори клітин на ці сполуки. Усього вони випробували на клітинах 57 природних та синтетичних гірких речовин.

Що показало дослідження?

Частина з випробуваних речовин, на які зреагували рецептори вампірів, була рослинного походження, як-от артемізинін, що міститься в полині, або хінін, властивий хінному дереву. Науковці пояснюють це тим, що гени гірких рецепторів у вампірів могли залишитися їм у спадок від предка, що харчувався рослинами. Але крім цього рецептори виявилися чутливими до іонів металів. Зокрема до тих, що містяться в сульфаті магнію, сполуці, яка зустрічається у мінеральних водах в місцях проживання вампірів.

Автори припускають, що здатність кажанів реагувати на «гіркі солі» може мати практичне застосування. Такі сполуки як сульфат магнію теоретично можуть призводити до утворення згустків крові, якою живляться вампіри, під час її перетравлення. Можливо, вміння розпізнавати гіркий смак, дозволяє цим кажанам уникати вживання води з потенційним вмістом подібних речовин. Але про це можна буде судити, якщо вчені з'ясують, чи дійсно вампіри виявляють гіркі на смак солі, особливо сульфат магнію, у воді.