Слимак спустився з огорожі по вертикальному слизовому мосту

Вчені з Австралії та Німеччини описали потенційний раніше невідомий тип пересування у слимаків. Автори стали свідками того, як слимак опускається вертикально вниз по слизовій нитці, прикріпленій до поверхонь як нагорі, так і внизу. Спостереження описане в журналі Austral Ecology.

John Gould & Jose W Valdez / Austral Ecology, 2021

John Gould & Jose W Valdez / Austral Ecology, 2021

Які функції у слизу слимаків?

Нога у наземних слимаків виділяє в'язкий слиз, що виконує кілька важливих функцій. Приміром, він надає молюскові певного захисту від хижаків, зберігає необхідну для нього вологу та дозволяє «прилипати» до вертикальних поверхонь. Проте, мабуть, найважливішою функцією слизу є полегшення пересування по доволі незручних для слимаків наземних поверхнях. Завдяки слизу тварини можуть буквально ковзати, скорочуючи м'язи ноги. Однак іноді вони утворюють із в'язкого секрету шнури, наприклад, для тимчасового підвішування під час спаровування. А пара вчених із Ньюкаслського університету та Німецького центру інтегративних досліджень біорізноманіття показали, що такі слизові шнури можуть бути ще одним пристосуванням до пересування.

Що пишуть дослідники?

Насправді спостереження за слимаками не входило в плани науковців, які прибули на острів Кураганг, щоб дослідити місцевих жаб. Однак вони помітили дещо навіть цікавіше — слимака Lehmannia nyctelia, що повис в метрі над землею на тоненькій нитці. Спочатку його навіть прийняли за павука, що спускається на павутині на землю.

Придивившись зблизька, вчені дійшли висновку, що таким чином спускається на землю слимак. Він пересувався по слизовому мосту, що тягнувся від верху огорожі й аж до гравію внизу. Усього за декілька хвилин молюск здолав завдяки слизовому шнуру десь половину відстані, що є вельми швидко як для слимаків. І, як з'ясувалося, пересування слимаків подібно до павуків є унікальним, оскільки в науковій літературі описані лише такі випадки підвішування цих тварин, коли до поверхні прикріплений всього один кінець слизового шнура.

Яка вигода у такому пересуванні?

Дослідники припускають, що у такий спосіб слимаки можуть швидше утікати від хижаків, приміром, ящірок чи мурах. Також опускання на слизовій нитці може бути більш енергоощадливим способом спуску, оскільки вимагає менше рухів та, скоріше за все, слизу.

Водночас автори усвідомлюють, що небагато висновків можна зробити з єдиного спостереження. Залишається невідомим, наскільки поширеним є таке пересування серед слимаків, чи воно є типовим лише для певного виду або популяції. Але вчені сподіваються, що їхня робота спонукатиме інших дослідників до детальнішого вивчення цієї поведінки слимаків.