Сліди ніг вказали на присутність людей в Америці 21 тисячу років тому

Британські та американські науковці оцінили вік людських слідів, знайдених на півдні США, у 23-21 тисячу років. Це означає, що люди могли населяти Північну Америку ще в період останнього льодовикового максимуму, й освоїли територію щонайменше на кілька тисячоліть раніше за поширену в науці думку. Результати дослідження оприлюднені в журналі Science.

Древні сліди ніг з Вайт-Сандс, вік яких оцінили в понад 21 тисячу років. National Park Service, USGS, Bournemouth University

Древні сліди ніг з Вайт-Сандс, вік яких оцінили в понад 21 тисячу років. National Park Service, USGS, Bournemouth University

Як люди освоїли американські континенти?

Заселення людьми Америк відбулося пізніше за освоєння інших континентів, однак наука ще не дійшла згоди стосовно того, коли саме це відбулося. Найпоширенішою є думка, що перші поселенці прийшли спочатку до Північної Америки, звідки розселилися на південь, з території Сибіру орієнтовно 13 тисяч років тому. Шлях пролягав через сухопутний міст, що існував у той час останнього льодовикового періоду на місці сучасної Берингової протоки. На таку дату заселення Америки вказує археологічний культурний комплекс Кловіс в Нью-Мексико, що вважався найдавнішим свідченням перебування людини на цьому континенті. Зробити переселення раніше могли завадити льодовикові щити, що покривали територію сучасної Канади та перешкоджали проходу на південь. Але приблизно 13,5 тисяч років тому лід трохи відійшов та відкрив безкрижаний коридор між льодовиками й доступ до західного гірського узбережжя, що дозволило людям просунутися далі на південь Америки.

Однак протягом останніх десятиліть накопичилися свідчення того, що люди могли поселитися на американських континентах набагато раніше, понад 20 тисяч років тому. Переважно ці свідчення основані на аналізі знайдених потенційних культурних артефактів та модифікованих кісток тварин, але вчені з Борнмутського університету спільно з колегами зі США знайшли більш вірогідний доказ раннього перебування людини в Америці — відбитки ніг.

Де та які сліди ніг знайшли науковці?

Під час проведення розкопок у національному парку Вайт-Сандс, що в штаті Нью-Мексико, США, дослідники натрапили на велику кількість слідів людських ніг на місці колишнього озера. У цій роботі описується результат вивчення 61 відбитка ніг із семи шарів відкладень. Вони дуже добре збереглися, із чіткими відбитками стоп та подушечок пальців. На основі їх вивчення вчені встановили, що більшість слідів були залишені підлітками та дітьми. Поруч з відбитками ніг науковці також знайшли насіння водної рослини рупії великовусикової (Ruppia cirrhosa). Провівши радіовуглецеве датування решток рослини, науковці змогли також припустити, який вік людських слідів.

Людські сліди, які знайшли під час розкопок у нацпарку Вайт-Сандс. National Park Service, USGS, Bournemouth University

Людські сліди, які знайшли під час розкопок у нацпарку Вайт-Сандс. National Park Service, USGS, Bournemouth University

Коли ж були залишені людські сліди?

Вік насінин рупії оцінили орієнтовно у 23-21 тисячу років, що узгоджується з попереднім датуванням відкладень. Тож є висока ймовірність того, що сліди ніг залишили приблизно у той самий проміжок часу. Це означає, що люди могли населяти центральні частини Північної Америки вже більш ніж 20 тисяч років тому, під час останнього льодовикового максимуму.

Надалі необхідно провести наступні дослідження із застосуванням інших методів датування слідів, щоб підтвердити або спростувати результати цієї роботи. Крім цього, залишається невідомим, коли ж люди вперше почали заселяти центральні регіони Північної Америки та Південну Америку. Ймовірно, вони зробили це ще до того, як льодовики перекрили безкрижаний коридор та шлях узбережжям.

Минулого року ми писали про інші сліди ніг з Вайт-Сандс, віком 10 тисяч років. Вони розповідають історію подорожі жінки, що поспішала із дитиною.