Силіконова наклейка допоможе людям з “хворобою Гокінга” спілкуватися

David Sadat / MIT

David Sadat / MIT

Винахідники з Массачусетського технологічного університету створили гнучкий пристрій, покликаний допомогти спілкуватися хворим на бічний аміотрофічний склероз. Він представлений у вигляді силіконової наклейки, що ліпиться на щоку, вловлює специфічні рухи м’язів обличчя та трансформує їх у повідомлення. Опис винаходу розміщений у журналі Nature Biomedical Engineering.

Що таке бічний аміотрофічний склероз?

Це рідкісне нейродегенеративне захворювання, при якому патологічні зміни відбуваються у головному та спинному мозку. Унаслідок цього хворі на бічний аміотрофічний склероз поступово втрачають контроль над своїми м’язами настільки, що стають не в змозі розмовляти чи спілкуватися іншим чином, наприклад, через письмо. Деяким пацієнтами спілкуватися допомагають спеціально створені пристрої, які вимірюють електричну активність нервів лицевих м’язів. У такому разі незначні сіпання щокою або інші мімічні рухи можна використати для передачі якихось запрограмованих повідомлень. Але їхніми недоліками є громіздкість та недостатня точність. Тож вчені з Массачусетського технологічного університету попрацювали над створенням свого гнучкого недорогого пристрою, який наноситься на шкіру пацієнтів.

Який пристрій створили?

Винахід вчених зовні виглядає як тонка плівка чи широкий пластир, що накладається на лице. Він такий тонкий, що у процесі носіння його навіть можна замаскувати косметикою.

Пристрій розробники назвали cFaCES. Він складається із чотирьох п’єзоелектричних датчиків, зроблених із нітриду алюмінію та вбудованих у силіконову плівку. Під час посмішки, рухів щокою або іншими частинами обличчя, деформація шкіри чинить тиск на один або кілька датчиків пристою. На це вони реагують виробленням електричного струму, що вимірюється додатковим блоком оброблення. Різна сила струму пов’язана з різними рухами, що своєю чергою, можна використати для передачі повідомлень. Наприклад, можна запрограмувати рухи на окремі фрази, як “Я люблю тебе” чи “Я голодний”, або ж рухи можна поєднувати для більш персоналізованих і детальних повідомлень.

Його вже протестували?

Випробування технології вже провели на двох пацієнтах з бічним аміотрофічним склерозом. Пристрій продемонстрував 75-відсоткову точність у тестах на розрізнення трьох виразів обличчя - посмішки, зімкнутих губ та відкритого рота. Винахідники заявляють, що надалі вдосконалюватимуть як точність, так і кількість ідентифікованих виразів.

Автори хочуть, щоб їхній пристрій був доступним для усіх пацієнтів, тому передбачують, що його вартість становитиме орієнтовно 10 доларів.