Швидкість зростання рівня моря в прибережних регіонах недооцінили

Група вчених із Великобританії, Німеччини, Франції та Китаю з'ясували, що в прибережних регіонах підняття рівня моря відбувається у три-чотири рази швидше, ніж у середньому на планеті. Результати випливають з аналізу глобального зростання рівня моря та просідання суші, і вони вказують на недооцінення ризиків затоплення, йдеться у журналі Nature Climate Change.

Chris Gallagher / Unsplash

Chris Gallagher / Unsplash

Чому нам загрожує затоплення?

Однією з найбільших загроз, що несе глобальна зміна клімату, є підвищення рівня моря. Це відбувається через зростання температури та, як наслідок, танення льодовиків і термального розширення води. Зростання рівня моря означає, що величезні території суші опиняються під загрозою затоплення. Розрахунки показують, що до 2050 року близько одного мільярда людей можуть стати екологічними мігрантами, змушеними покинути свої домівки через наслідки зміни клімату. І затоплення буде найчастішою причиною для цього. Але воно відбувається не лише через зростання рівня моря, а й через просідання прибережних регіонів та дельт їхніх річок. Нещодавно американський науковець у своєму дослідженні продемонстрував на прикладі міської агломерації Сан-Франциської затоки, як вага міст призводить до осідання населених територій. У новій роботі вчені з Європи та Китаю дослідили за допомогою супутникових даних, як поєднання підвищення рівня моря та просідання впливатиме на ризики затоплення у різних регіонах.

Що вони з'ясували?

Глобально рівень моря у середньому зростає зі швидкістю близько 2,6 міліметра на рік. Такий темп притаманний приблизно останнім двом десятиліттям. Однак 58 відсотків людей живе скупченнями в прибережних регіонах, де і так високий рівень затоплення, а крім цього просіданню сприяють природні процеси та викликані людиною — вага самих міст, викачування з-під них ґрунтових вод, добування корисних копалин. Дослідники кажуть, що у цих місцях зростання рівня моря відбувається в чотири рази швидше, ніж загалом на планеті, з темпами приблизно 7,8-9,9 міліметра на рік. Між тим, загроза стосується всіх, оскільки лише 1 відсоток людей живе в регіонах, що не просідають, а підіймаються.

Найбільш небезпечною є ситуація із підняттям рівня моря у Південній, Південно-Східній та Східній Азії. Протягом минулого століття Токіо просіло на 4 метри, а Шанхай, Бангкок та Джакарта на 2-3 метри, йдеться у статті.

Що це означає?

Науковці зазначають, що їхні результати свідчать про недооцінення небезпеки від зростання рівня моря. Пом'якшення наслідків зміни клімату з особливою увагою до скорочення викидів парникових газів є важливим кроком у довгостроковій перспективі, щоб уникнути важких економічних збитків. Але найперше необхідно зрозуміти, яким чином можна зменшити просідання прибережних територій, зокрема через регулювання використання ґрунтових вод, вважають вчені.