Швидкість ерозії гір пов’язали із середньорічною кількістю опадів

Дослідники вивели співвідношення, яке показує залежність швидкості ерозії гір від середньорічної кількості опадів. Це співвідношення можна буде кількісно застосовувати для тектонічно активних ландшафтів, де неможливо провести спостереження. Автори статті у журналі Science Advances переконані, що їхнє моделювання сприятиме кращому розумінню, як клімат впливає на тектоніку.

Як клімат впливає на тектоніку?

Здатність клімату впливати на тектоніку викликає інтерес вчених вже більше століття. Останнім часом дискусії з цього приводу загострилися через появу нових наборів даних та моделей. Те, як зростання гірських вершин може вплинути на місцевий клімат та атмосферну циркуляцію, легко зрозуміти, а от зворотні процеси, за допомогою яких клімат впливає на підняття гірських порід, є менш інтуїтивними. Щоб пояснити їх, необхідно знайти зв’язок між ерозією та кліматом. Хоча глобальні дослідження цього зв’язку надали важливу інформацію, вони не ще демонстрували залежність швидкості ерозії від опадів.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники аналізували динамічній області центральних та східних Гімалаїв та взяли серію зразків піщаних зерен з метою з'ясувати, наскільки швидко річки розмивають гірські породи. Для цього вони вивчали рідкісні елементи у піщаних зернах, що утворюються під впливом космічного випромінювання. Підрахувавши кількість атомів таких елементів, вчені змогли вирахувати, скільки часу пісок перебував у певному місці, а отже і те, як швидко розмивається ландшафт.

Команда протестувала низку числових моделей, щоб знайти співвідношення, яке врахувало б виміряну швидкість ерозії. Це дозволило їм вперше визначити, як кількість опадів впливає на ерозію. Результати дослідження можна буде застосовувати, щоб вирахувати швидкість ерозії у тектонічно активних місцевостях, де немає доступу до спостережень.