Шимпанзе у мінливому середовищі розвинули більше поведінкових особливостей

Шимпанзе, які живуть у більш мінливому середовищі, розвивають більшу поведінкову різноманітність, ніж ті, що населяють стабільніші місцевості. Автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Communications, вважають, що ширший поведінковий репертуар тварин допомагає їм краще пристосовуватися до змін довкілля та виживати.

Варіабельність поведінки шимпанзе

Шимпанзе (Pan troglodytes) є одними із найближчих сучасних родичів людини та багато в чому на нас схожі. Зокрема, вони демонструють значну поведінкову різноманітність, яка проявляється, наприклад, у комунікації, добуванні їжі за допомогою різноманітних інструментів чи регуляції температури тіла купанням у водоймах або перебуванням у холодних печерах. Науковці вважають, що деякі особливості поведінки є унікальними для соціальних груп і вони еволюціонували як культурні традиції, що їм навчалися з покоління в покоління молоді особини. У новому дослідженні автори приспускають, що ключовим рушієм культурної та поведінкової різноманітності цих приматів може бути мінливість середовища.

Як прийшли до такого висновку?

Науковці проаналізували дані про 144 соціальні групи шимпанзе на основі результатів досліджень на 46 дослідницьких ділянках. Це дозволило виокремити 31 різну поведінку шимпанзе серед досліджуваних особин.

Вчені помітили, що шимпанзе у більш мінливих середовищах частіше мали ширший набір поведінкових особливостей. Під мінливістю автори мають на увазі, зокрема, варіабельність місячних опадів та відкриті савани, у порівнянні з більш стабільними лісами. Дослідники кажуть, що популяції, які жили поодаль від лісів під час льодовикових циклів плейстоцену від 2,5 мільйона до 10 тисяч років тому, також мали більш різноманітну поведінку, що виражається у їхніх інструментах. Можливо, ті, хто віддалився від більш постійного та безпечного лісового прихистку, розвинули схильність до інновацій, щоб вижити.

Протистояти людям це не допоможе

Вчені наголошують, що хоча різноманітний поведінковий репертуар справді може сприяти адаптивній гнучкості шимпанзе та допомагати їм переживати мінливість довкілля, проте людська діяльність може завадити цьому. Попередні дослідження показали, що вплив людини на середовища їхнього існування сильно знижує поведінкову різноманітність шимпанзе. Зі свого боку, це може призвести до ще більшої вразливості рідкісних тварин та їхнього вимирання.