Щеплення вагітних проти грипу захистить від інфекції немовлят у перші місяці

Дослідження австралійських вчених вказує, що вакцинація вагітних проти грипу зменшує ризик набуття інфекції їхніми дітьми у період від народження до шести місяців на 67 відсотків. Також у цих дітей виявився суттєво меншим ризик потрапити у лікарню через грип або загалом гостру респіраторну інфекцію, зазначається у статті в журналі Vaccine.

B. BOISSONNET / BSIP

B. BOISSONNET / BSIP

Як виникла ідея дослідити ефективність вакцинації проти грипу матерів для захисту дітей?

Дуже часто до грипу відносяться без належної уваги, сприймаючи його за просту застуду. Однак хоч обидві інфекції й уражають дихальну систему, але спричиняються різними вірусами. Симптоми цих хвороб також подібні, але при грипі вони проявляються значно гостріше й інфекція частіше супроводжується такими небезпечними ускладненнями як пневмонія, набряк легень чи міокардит. Особливо небезпечною хвороба є для літніх людей, а також дітей до п'яти років, у яких імунна система працює гірше, ніж у молодих дорослих людей. Хорошою новиною є те, що проти грипу існують вакцини, які оновлюються кожного року, щоб забезпечити захист від найімовірніших збудників інфекції у прийдешньому сезоні. А погана новина у тому, що вакцинацію проти грипу можна здійснювати лише із шестимісячного віку, через що новонароджені залишаються вразливими. Утім, дослідження вказують, що якщо жінка щепилася під час вагітності, як це рекомендує ВООЗ, то частина її антитіл проти збудників грипу передається плоду. Група дослідників з Університету Кертіна вирішили перевірити, наскільки вакцинація проти грипу матері захищає дітей в перші роки життя від гострої респіраторної інфекції.

Як з'ясувати, чи захищає вакцина матерів їхніх дітей?

Науковці проаналізували частоту гострих респіраторних інфекцій серед 124 760 дітей, чиї матері під час вагітності отримали щеплення проти грипу інактивованою вакциною або утрималися від вакцинації. В аналіз включили дані про дітей, народжених у Західній Австралії між квітнем 2012 та липнем 2016, за якими стежили до липня 2017 року,. Вчені звертали увагу на такі основні показники здоров'я дітей як історія лабораторно підтвердженого грипу, асоційованої з грипом госпіталізації та асоційованої з гострою респіраторною інфекцією госпіталізації. Водночас при розрахунках враховувалися дані матерів про їхню вакцинацію, соціоекономічний статус, вік на час народження дитини, історія захворювань, шкідливі звички під час вагітності та інші.

Чи захищені діти вакцинованих проти грипу матерів?

Усього було виявлено 862 зареєстровані випадки лабораторно підтвердженого грипу серед дітей до п'яти років. Із них 13,5 відсотка стосувалися немовлят до шестимісячного віку, а ще 50 відсотків — дітей від шести місяців до двох років. Коли вчені дивилися загалом на групу дітей до п'яти років, то не помітили ознак, що вакцинація проти грипу матерів під час вагітності знижує ризик захворіти на інфекцію в їхніх дітей. Однак суттєва різниця проявилася, коли до уваги бралася вікова категорія лише найменших. Так, у молодших за шість місяців дітей, чиї матері вакцинувалися, ризик лабораторно підтвердженого грипу виявився меншим на 67 відсотків, ніж у дітей невакцинованих матерів.

Подібний результат було отримано стосовно асоційованих із грипом чи загалом гострою респіраторною інфекцією госпіталізацій. Відмінностей у ризику не виявилося для дітей із вікової категорії від народження до п'яти років. Але діти до шести місяців, чиї матері отримали вакцину під час вагітності, мали на 61 відсоток менший ризик госпіталізації внаслідок грипу, у порівнянні з дітьми невакцинованих матерів. Ризик потрапити у лікарню через гостру респіраторну інфекцію для менших як шість місяців дітей вакцинованих матерів виявився меншим у середньому на 15 відсотків (ефект проявився сильніше, якщо мати щепилася на першому або другому триместрі вагітності).

Тож науковці схиляються до думки, що вакцинація вагітних жінок проти грипу може забезпечити захист проти інфекції не лише їм, а і їхнім дітям у такий вразливий період перших шести місяців життя. Ймовірно, це обумовлено високою ефективністю антитіл, які передаються від матері до дитини через плаценту.

Та вчені також помітили зв'язок між щепленням матері у першому триместрі вагітності та збільшенням ризику грипу у їхніх дітей у віці від шести місяців до двох років у більш ніж два рази. Можливо, це якось пов'язано з поступовим зниженням кількості материнських антитіл в організмі дітей або ж є лише хибним результатом. Автори наполягають на додатковій перевірці цього зв'язку. Але навіть при вірних розрахунках у такому віці дітей вже можна захистити від інфекції, вакцинувавши проти грипу їх самих (у дослідженні менш як 10 відсотків дітей цієї вікової категорії отримали щеплення порти грипу).