Сенсори в зубних імплантатах відстежили стан щелепної кістки

Іранські вчені створили датчик для зубних імплантатів, який пасивно відстежує розростання кісткової тканини в щелепі пацієнтів. Автори роботи сподіваються, що їхній винахід допоможе уникнути проведення частих рентгенографій в стоматології. Дослідники описали свій пристрій у статті журналу IEEE Sensors Journal.

Чому рентген потребує альтернативи?

У стоматологічній практиці рентген використовують найчастіше, коли мова йде про діагностику стану зубів та щелепи. Під час дентальної рентгенографії обстежувана людина отримує дуже незначну дозу опромінення, яка є цілком безпечною. Але люди з дентальними імплантатами інколи потребують частіших рентгенографій, щоб лікар міг відстежувати здоров’я щелепної кістки після хірургічного втручання. А забагато рентгенівських променів вже може мати негативний вплив на здоров’я. Щоб знизити потребу в рентгені, винахідники з Університету Шахіда Бехешті створили вдосконалені імплантати.

Яким є новий пристрій?

Винахід науковців по суті є датчиком з титану та поліетер етер кетону, який можна вбудувати у зубний імплантат. Він пасивно вимірює зміни навколишнього електричного поля (ємності), щоб спостерігати за зростанням кістки, та не потребує використання жодних акумуляторів чи інших джерел живлення. Вчені створили два типи сенсорів - для довгострокового та короткострокового спостереження.

Робота винаходу полягає в тому, що у процесі розростання кісткової тканини навколо датчика, його ємність змінюється. Ці зміни, які відображають стан загоювання, передаються на пристрій зчитування, який передає вимірювання у реєстратор даних.

Які перспективи у винаходу?

Перші випробування пристрою науковці провели на стегновій та щелепній кістках корови. Результати дослідів підтвердили здатність імплантатів вловлювати зміни кількості кісткової тканини, що їх оточує. Хоча розробники погоджуються, що датчик потребує доопрацювання, наприклад, оптимізації під різні форми імплантатів. А попереду на пристрій чекають випробування на людях та планується комерціалізація продукту.