Самки морських коників розпізнали своїх партнерів за запахом

Китайські біологи з'ясували, що самки моногамних морських коників Hippocampus erectus при розпізнаванні своїх партнерів для розмноження орієнтуються на їхній запах. При неможливості почути запах партнера самка більше не зберігає йому вірність та схильна наступного разу спаровуватися з іншим самцем. Про це йдеться у статті журналу Behavioural Processes.

Пара Hippocampus erectus. National Aquarium

Пара Hippocampus erectus. National Aquarium

Як розмножуються морські коники?

Морські коники (Hippocampus) — це морські риби із доволі незвичайним розмноженням. Вони відомі поширеною серед них моногамністю, оскільки часто формують тривалі близькі відносини із партнерами для розмноження. У шлюбний період самець та самка «залицяються», здійснюючи характерні танці протягом кількох днів. Коли яйця всередині самки дозрівають, риби спаровуються. У цей час самка відкладає яйця у виводковий мішок самця, де він їх запліднює. Протягом кількох тижнів самець виношуватиме яйця, а самка навідуватиме його щоранку для «привітань», під час яких пара змінює колір та здійснює ще один спільний танець, подібний до шлюбного. Мальки вилуплюються з ікри всередині тіла морського коника, який їх відтак народжує, вивільняючи з мішка сильними м'язовими скороченнями. За потомством ніхто не доглядає, і самець вже за кілька годин готовий до нового спаровування. Для цього він знову зустрічається зі своєю партнеркою, що забезпечується розвиненою здатністю цих риб розпізнавати одне одного. Вчені з Китайської академії іхтіології зацікавилися, як саме морські коники розпізнають одне одного, що забезпечує їхню моногамію, й провели власне дослідження.

Як вивчали морських коників?

Для досліджень вчені обрали моногамних морських коників Hippocampus erectus, яких виростили у лабораторії і які ще не мали досвіду спаровування. Науковці уважно спостерігали за поведінкою 200 пар цих риб у різних ситуаціях, яким їх піддали.

Морським коникам давали змогу утворити пару й спаруватися, а тоді поміщали самку з вагітним самцем до акваріума з другим самцем, який вже нещодавно народив. Останній за припущеннями вчених має бути привабливішим для самки, позаяк він продемонстрував свою фертильність. Вагітного партнера розміщували таким чином, щоб обмежити його зоровий, нюховий або поведінковий контакт (вітання) із самкою. Таким чином вчені прагнули виявити, який із цих контактів відіграє вирішальну роль у розпізнаванні риб одне одним. Після того, як самець народив мальків, всім трьом коникам давали змогу возз'єднатися, не обмежуючи в русі.

Які результати експерименту?

Навіть у тому випадку, коли самки не могли бачити своїх партнерів і вітатися з ними під час вагітності, переважно вони залишалися їм вірними, обираючи їх знову для наступного спаровування. Однак коли самки не мали змогу відчувати запах своїх закритих партнерів, 75 відсотків з них наступного разу спаровувалися вже з іншим самцем.

Так дослідники продемонстрували, що в розпізнаванні самками морських коників самців важлива роль належить нюховим сигналам. Вони схильні пояснювати «зраду» тим, що самки в дослідженні могли забути запах партнерів за час їх відгородження, і звикнути до запаху іншого самця.