Самка вампіра усиновила дитинча померлої подруги

Американські дослідники простежили за процесом формування соціальної групи у вампірів. Вчені описали, як самка вампіра усиновила осиротіле дитинча, з матір'ю якого вона при житті мала тісний соціальний зв'язок. Результати спостереження оприлюднили у статті журналу Royal Society Open Science.

Barry Mansell / Nature Picture Library / Minden Pictures

Barry Mansell / Nature Picture Library / Minden Pictures

Чи типове для тварин усиновлення?

Серед тварин задокументовано безліч випадків, коли дорослі особини піклуються не лише про своїх рідних дітей, а й про чужих. Буває навіть, що тварини усиновлюють осиротілих дитинчат, що зареєстровано у близько 120 видів ссавців. Серед них також є звичайні вампіри (Desmodus rotundus) — кажани, які живуть материнськими колоніями, утвореними із кількох десятків чи сотень самок та їхнього потомства. У свіжій науковій статті вчені зі Смітсонівського університету тропічних досліджень описали результати тривалого спостереження за тим, як самка вампіра всиновила дитинча своєї подруги.

Що робили дослідники?

Початковою метою вчених було дослідження особливостей соціальної поведінки вампірів. У природних колоніях ці тварини формують тісні соціальні зв'язки одне з одним, що можна побачити за частим догляданням за хутром одне одного та тим, як вони діляться з іншими їжею зі свого рота.

Для дослідження вчені зібрали 23 дорослих самок із дикої природи та помістили разом у неволі. Особини були із трьох різних колоній, що розташовуються одна від одної на відстані кількох сотень кілометрів. Це означає, що тварини ніколи раніше не комунікували між собою, тому можна було вивчити, як вони формують соціальну структуру з чужинцями, за допомогою інфрачервоної камери у їхній клітці.

Що побачили вчені?

На певному етапі дослідження одна із самок, Ліліт, захворіла та врешті загинула. Вона залишила після себе осиротіле 19-денне дитинча, яке, втім, не залишилося самотнім. Інша самка, BD, стала доглядати за ним, вилизуючи та годуючи більше, ніж інші самки в колонії. Щоб з'ясувати, чому так сталося, вчені вирішили переглянути сотні годин відеозаписів, які зафіксували взаємодії, що передували всиновленню.

Дитинча випрошує або отримує їжу від прийомної матері. Smithsonian Tropical Research Institute / Youtube

Виявляється, ще під час вагітності Ліліт між двома самками сформувалися близькі стосунки. Вони були одна для одної головними партнерами по догляду за хутром. Також BD найчастіше ділилася їжею з Ліліт, хоча остання такої взаємності не проявляла, скоріше за все, через хворобливість. Коли народилося дитинча, BD суттєво більше за інших доглядала за малечею, хоча сама не була вагітною та не мала дітей. Після смерті подруги BD стала ще більше піклуватися про дитинча і в неї навіть з'явилося молоко для вигодовування, чим вона практично замінила йому рідну матір.

Тож науковці припускають, що сприяти всиновленню у тварин може попередня історія взаємодії між матір'ю, дитинчам та особиною, яка надалі стала усиновлювачем.