Рябчики Делавея пристосувалися маскуватися від людей

Китайські ботаніки відшукали в горах рябчиків Делавея, які набули камуфляжного забарвлення, що допомагає їм уникати виявлення людиною. Таке пристосування певною мірою рятує рослин від надмірного збирання задля потреб китайської народної медицини, зазначають науковці у журналі Current Biology.

Yang Niu

Yang Niu

Для чого камуфляж тваринам?

У природі забарвлення має вирішальне значення для виживання видів. Воно відіграє велику роль в комунікації, наприклад, сповіщаючи про готовність до розмноження, про небезпеку або ж, навпаки, допомагає уникнути небажаного контакту, якщо воно маскує під середовище існування. Зазвичай ми приписуємо камуфляж тваринам, але деякі рослини також мають таку властивість. Це пристосування допомагає їм рятуватися від поїдання рослиноїдними тваринами. Але нове дослідження вчених із Інституту ботаніки в Куньміні свідчить, що рослини можуть маскуватися і від людей.

Які рослини ховаються від людей?

Під час дослідження рослинності в горах Хендуаньшань вчені помітили дивне явище: невеликі рослини рябчики Делавея (Fritillaria delavayi) у деяких місцях мають звичне зеленувате забарвлення, а в інших — сіро-коричневе, яке робить їх малопомітними на фоні скельних пейзажів. Ці рідкісні рослини більшу частину року проводять у вигляді цибулини, а зацвітають лише на п’ятий рік життя.

Попри повільне розмноження, ці квіти користуються особливою популярністю у місцевих, оскільки понад двох тисяч років застосовується в народній медицині. Зважаючи на цей факт та на відсутність у рябчиків Делавея природних ворогів, вчені припустили, що рослина маскується від збирання людьми.

Як це перевірили?

Вчені взялися порівнювати колір рябчиків із восьми популяцій з кольором скель, на яких вони зростають. Ці дані потім зіставили зі статистикою про збір рослин у період 2014-2019 років. Так дослідники дійшли висновку, що на територіях, з яких зібрали найбільше рослин, рябчики мають більшу схильність зливатися з середовищем. До того ж, чим легше людям їх зібрати, тим частіше вони набувають камуфляжного забарвлення.

Згодом науковці попросили добровольців відшукати на зображеннях рябчики Делавея, споглядаючи їх через трихроматичний режим, властивий людському зору, або ж дихроматичний — притаманний диким травоїдним. Очевидно, коричнюваті рослини було важче помітити. При цьому пошук у трихроматичному режимі займав менше часу, ніж у дихроматичному, що теж підтверджує націленість пристосування на людей, оскільки ми чинимо сильніший тиск на розвиток забарвлення.