Розроблено прототип капсули для електростимуляції шлунка зсередини

Alex Abramson et al. / Science Advances, 2020

Alex Abramson et al. / Science Advances, 2020

Група дослідників зі США, Данії та Швеції створили прототип капсули для ковтання, яка зможе стимулювати стінки шлунка електричним струмом. Після розчинення в шлунку оболонки капсули, вона запускає в стінку органа електроди, завдяки яким м’язи шлунку відновлюють знижену внаслідок патологічних процесів скоротливу активність. Тестування капсули вже провели на свині та опублікували результати досліду в журналі Science Advances.

Для чого стимулювати шлунок?

Внаслідок різних причин деякі люди можуть страждати від того, що м’язи їхнього шлунку погіршують свою здатність скорочуватися. Тоді лікарі можуть запропонувати вживити поруч із шлунком спеціальний апарат, який змушував би м’язи працювати як слід за допомогою електростимуляції. Проте цей метод передбачає проведення хірургічної операції, що несе певні ризики для здоров’я пацієнта. Через деякі науковці займаються розробленням капсул, які можна проковтнути і вони регулюватимуть активність органу зсередини. Про створення однієї з таких капсул повідомили дослідники у новому дослідженні.

Як працює капсула?

Капсула потрапляє в шлунок зафіксованою в стиснутому вигляді за допомогою покриття з ізомальтиту, який використовують як основу для льодяників. Ця оболонка за декілька хвилин розчиняється шлунковим соком, що дає змогу розпрямитися попередньо стиснутій пружині, яка проштовхує два електроди в стінки шлунка. Електроди з’єднуються з блоком управління, що містить акумулятор та мікроконтролер, який керує електричними імпульсами. Слідкувати за роботою пристрою вчені можуть за допомогою підшкірних електродів.

Як пройшло тестування?

Вчені перевірили свій винахід на моделі людського шлунка та на свині. Дослід показав, що капсула розправляється та вживлює електроди вже через 5-15 хвилин після прийняття. Також вдалося успішно прослідкувати електричні імпульси від капсули за допомогою підшкірних електродів та побачити скоротливість м’язів шлунка з використанням ультразвукового зонда.

Щоправда, вчені заявляють, що поки що не можна говорити про тестування на людях. Зокрема, вони ще не придумали, як безпечно від’єднати капсулу від шлунка та вивести її з організму. Можливо, вони спробують вдосконалити конструкцію завдяки актуаторам, які втягували б назад електроди, або матеріалу електродів, що розчинявся би через деякий час самостійно.